Igor Mekina

 |  Svet

Trst dobil neonacistično Zlato zoro

V Trstu so ustanovili neonacistično stranko Zlato zoro oziroma njeno italijansko različico pod imenom Alba Dorata. Ustanovil jo je nekdanji vodja desnega gibanja Forza Nuova, 44- letni Alessandro Gardossi iz Trsta. Nova stranka med drugim podpira obuditev Svobodnega tržaškega ozemlja. Gardossi želi z novo stranko nastopiti na prihodnjih italijanskih parlamentarnih volitvah, ki bodo spomladi prihodnje leto. Italijanska Zlata zora nasprotuje davkom, varčevanju, žrtvovanju in restriktivnim politikam. Med njenimi glavnimi sovražniki so banke in bančniki, predvsem tisti iz tujine, še posebej pa nasprotuje priseljevanju tujcev in vsemu, kar se stranki ne zdi dovolj italijansko, piše Primorski dnevnik. Zavzemajo se tudi za ustanovitev Svobodnega tržaškega ozemlja (STO), ki bi seveda obsegalo tudi del Slovenije. Spletna stran italijanske Zlate zore je bila registrirana 4. novembra, člane pa zbira tudi preko Facebooka in Twitterja.

 Kakšno prihodnost si želijo in za katere vrednote se zavzemajo pripadniki desnice, kaže tudi dogajanje v Grčiji, kjer »Zlata zora« prav tako postaja vse pomembnejša v političnem in vsakdanjem življenju. Njeni voditelji se ne sramujejo ne znaka podobnega svastiki, ne nacističnih pozdravov in prav tako ne napadom na emigrante, ki so postali njihov zaščitni znak. Policija je velikokrat pasivna, saj je v Grčiji po nekaterih ocenah že okoli 50-60 odstotkov policistov članov Zlate zore. Člani Zlate zore celo po navodilih policije vse bolj sprejemajo vlogo »zaščitnikov ljudi«. Popularnost tej stranki medtem nevarno narašča. Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da je še maja letos o Zlati zori imelo pozitivno mnenje samo 12 odstotkov ljudi, danes pa ima pozitivno mnenje že 22 odstotkov vprašanih. Voditelj stranke Nikos Michaloliakos je medtem postal za 8 odstotkov bolj popularen. Zlata zora je odprla urad v New Yorku, kjer so njene »svastike« vzbudile veliko zanimanje, v načrtu pa je tudi odpiranje uradov v Avstraliji in Kanadi.

Popularnost stranke dokazujejo tudi najnovejše raziskave javnega mnenja. Tako na primer grškim politikom po raziskavi javnega mnenja agencije KAPA zaupajo samo trije odstotki prebivalcev. Leva koalicija SYRIZA, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom, uživa podporo 23,1 odstotka vprašanih, kar je nekaj več od podpore 20,7 odstotka v mesecu juniju. Zlato zoro bi podprlo 10,4 odstotka vprašanih – junija bi enako storilo 7,5 odstotka. Po nekaterih drugih raziskavah bi stranko volilo celo 12 ali 14 odstotkov vprašanih. Podpora Novi Demokraciji, ki vodi sedanjo grško vlado, je medtem v raziskavi KAPE padla z 23,6 odstotka na 20,6 odstotka. Pri tem dve tretjini Grkov nima dobrega mnenja o nobenem od politikov, kar kaže na veliko krizo zaupanja v državi. Ob takšnem stanju Zlata zora nadaljuje s svojimi »uspehi«, enega od zadnjih pa je bilo mogoče videti v mestu Agios Panteleimon, kjer so črnosrajčniki Zlate Zore napadli grškega novinarja Michaela Tziarisa, ki dela za internetni portal SKAI.gr. Novinarja so zbili na tla, ga brcali in tepli ter mu ukradli cel novinarsko izkaznico, ker je poročal o rasističnih napadih v območju Svetega Panteleimona in slikal divjanje pripadnikov te stranke. Zlata zora sicer preganja predvsem temnopolte emigrante, pred napadi pa se morajo z klicanjem, da so »pravi Grki« vse bolj pogosto braniti tudi vsej številnejši državljani Grčije, ki se pripadnikom Zlate Zore po videzu zdijo nekoliko premalo "evropski". Eden od vplivnežev Zlate Zore je celo zagrozil, da bo njegova stranka, če pride na oblast, izvajala racije po bolnišnicah in otroških vrtcih, da bi tako iz države nagnala imigrante in bi na njihova mesta lahko prišli Grki. V Grčiji sicer danes živi samo okoli 7,3 odstotka prebivalcev, ki imajo korenine v drugih državah, vendar pa šovinizem podžiga huda gospodarska kriza in dejstvo, je Grčija za številne emigrante iz Afrike prva evropska država, v katero prispejo po prečkanju Sredozemlja oziroma odhodu iz afriških držav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.