|  Politika

Vložena interpelacija proti notranjemu ministru Vinku Gorenaku

Notranji miniser Vinko Gorenak se glede izginulih podpisov preveč zapleta

Notranji miniser Vinko Gorenak se glede izginulih podpisov preveč zapleta
© Arhiv Mladine

Pozitivna Slovenija je danes vložila interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, ki mu očita odgovornost za izginule podpise pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bančnega sistema. To je prva interpelacija v tem mandatu. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pričakuje podporo večine poslank in poslancev.

Po vložitvi interpelacije je Möderndorfer povedal, da so glavna tema interpelacije izginuli podpisi in nezaupanje, ki je bilo s tem dejanjem narejeno. Spomnil je, da so se pogovorili tako s predsednikom DZ Gregorjem Virantom kot z ministrom Gorenakom. "Neodgovorjeni pomisleki so ostali na strani ministra za notranje zadeve," je poudaril Möderndorfer. Po pregledu dokumentacije v PS trdijo, da gre za subjektivno in objektivno odgovornost. Kar po Möderndorferjevih besedah pomeni, da bi moral minister že zaradi objektivne odgovornosti sam odstopiti, ne pa da so čakali mesec in pol do interpelacije.

"Za poduk in zato, da bomo ljudje še verjeli v demokratične postopke in zaupanje v inštitucije DZ in nenazadnje tudi vlade, je prav, da gremo tudi skozi to fazo," je prepričan vodja poslancev PS.

Pod interpelacijo se je podpisalo 27 poslank in poslancev PS, vendar to ne pomeni, da do konca interpelacije te podpise ne podkrepijo še ostale poslanske skupine, je pojasnil Möderndorfer in dodal, da interpelacija to pot ni več politične narave. "Sleherni poslanec in poslanka se mora pri tem vprašanju seveda zamisliti in se opredeliti brez kakršnih koli političnih idej, bodisi znotraj koalicije bodisi tega, da je treba nekoga zavarovati," je povedal vodja poslancev PS, ki pričakuje podporo večine poslancev in poslank.

To je prva interpelacija v tem mandatu vlade Janeza Janše in 29. interpelacija v dosedanjih sklicih DZ. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.