|  Politika

Intelektualci pozivajo: Odločamo o tem, kakšna bo naša prihodnost

© Borut Krajnc

Slovenija se je po 20 letih samostojnosti skupaj z drugimi državami Evropske unije znašla v krizi, ki zahteva resno in dobro pretehtano spremembo poti. Ko govorimo o Sloveniji, se kriza kaže predvsem kot kriza socialne in pravne države, vse bolj pa tudi kot ukradena prihodnost generacij, mlajših, ki izgubljajo priložnost, da si z izobrazbo in znanjem zagotovijo delo in varnost, in starejših, ki izgubljajo potrebno zdravstveno in socialno varnost po tem, ko so vse življenje delali v korist skupnosti.

Politika varčevanja za vsako ceno brez jasnih razvojnih načrtov, ki jo je v zadnjem letu mandata pričela vlada pod vodstvom Boruta Pahorja, nadaljuje pa jo v absurdni meri sedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše, že dobiva daljnosežne posledice. Namesto, da bi z vlaganjem v nov gospodarski zagon in še zlasti v znanje, na katerem lahko tak zagon temelji, dala osnovo za razvoj, ki se ne odpoveduje solidarnosti, ta politika stavi predvsem na slepo rezanje javnih izdatkov in nevarno privatizacijo šolstva, znanosti, zdravstva, kulture, športa... Posledica so izguba delovnih mest, vse nižje plače in pokojnine, pospešeno povečevanje neenakosti v družbi, krčenje javnega zdravstva, šolstva in znanosti ter omejevanje kulturne ustvarjalnosti. Na ta način se bolj in bolj oddaljujemo od družbe enakih možnosti za vse, kakršno smo načrtovali pred dvajsetimi leti, in vse bolj postajamo družba, v kateri so zdravje, izobrazba in kultura privilegij bogatih.

Slovenska javnost je z volitvami predsednika države pred jasno izraženo alternativo: na volitvah bo bodisi podprla Boruta Pahorja, ki je s takšno politiko začel in jo še zmeraj podpira, ali pa dr. Danila Türka, ki je do nje utemeljeno kritičen. Izbira bo pomembno vplivala na našo prihodnost.

Dr. Danilo Türk je dokazal, da premore moralno pokončnost, ki jo predsednik Slovenije potrebuje, da obvaruje avtonomnost svoje funkcije pred vsakokratnimi pritiski tujine in katerekoli vlade, ki bi rada predsednika republike naredila za svoje orodje.

Zato vas, spoštovane sodržavljanke in sodržavljani, pozivamo, da se na volilno nedeljo odpravite na volišče in oddate svoj glas za dr. Danila Türka. Ne glasujemo samo o tem, kdo bo predsednik republike. Odločamo tudi in predvsem o tem, kakšna bo naša prihodnost.

Recimo NE razkrajanju socialne in pravne države!

Recimo DA zavzemanju za pravičnost in skupno dobro!

Predsedniške volitve so dobra priložnost, da uporabimo svojo volilno pravico in odločimo tudi o tem, kakšna bo naša prihodnost.

Podpisani (abecedni vrstni red) :

Badovinac Zdenka, Cerar Zdenka, Dolar Mladen, Čačinovič Vogrinčič Gabi, Čok Lucija, Golob Robert, Hribar Spomenka, Jogan Maca, Jovanović Dušan, Juhart Miha, Kalin Tomaž, Kmecl Matjaž, Kocijančič Andreja, Kristan Ivan, Košir Manca, Lešnjak Gojmir Gojc, Luthar Oto, Makuc Zdenka, Miheljak Vlado, Partljič Tone, Pavliha Marko, Pejovnik Stane, Pirjevec Jože, Plut Dušan, Potočnik Vika, Purg Danica, Rebolj Danijel, Repe Božo, Rozman Blaž, Ribičič Ciril, Rizman Rudi, Salecl Renata, Šest Bogo, Štrajn Darko, Taufer Veno, Toš Niko, Turk Vito, Verčič Dejan, Vezjak Boris, Zgaga Pavel, Zupančič Milena, Žabot Vlado, Wedam Lukić Dragica.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.