Borut Mekina

 |  Mladina 48  |  Politika

Navdušen nad Orbanom

Janša je hvalil madžarske temeljite reforme

Politična somišljenika: Viktor Orban in Janez Janša

Politična somišljenika: Viktor Orban in Janez Janša
© Borut Peterlin

Premier Viktor Orban je pred približno dvema letoma na Madžarskem začel, kot pravi, »ustavno revolucijo«. Z njo želi spet združiti Madžarsko in zgraditi prihodnost, utemeljeno na »delu, domu, družini, zdravju in redu«. Orban se je reorganizacije madžarske družbe lotil resnično temeljito.

Vse javne institucije imajo na vidnih mestih razobešeno deklaracijo njegove stranke Fidesz, da vlada trenutno rešuje državo po globoki »gospodarski in duhovni krizi«, posebni kulturni komite umetniškim organizacijam, ki prejemajo državna sredstva, sporoča obvezne umetniške smernice, medijski svet, sestavljen iz strankarskih politikov, pa je že kaznoval neko radijsko postajo, ker je predvajala pesem It’s on ameriškega raperja Ice-T-ja, saj naj bi takšna glasba škodila mladim.

A Orbanova vlada, ki ima dvotretjinsko večino, ni izpeljala le teh posameznih ukrepov – zanimiv je recimo še tisti, ki med drugim odpravlja davke za najbogatejše pri najemanju služinčadi –, ampak je relativizirala tudi trianonske meje, omejila neodvisnost ustavnega sodišča, centralne banke, omejila sindikalne proteste in socialni dialog, omejila pristojnosti varuha človekovih pravic in ukinila socialne pravice revnim, pripadnikom romske manjšine, upokojencem in umsko prizadetim – ti morajo recimo živeti v »urejenih razmerah«, da so upravičeni do socialne pomoči. V zvezi s tem se je Orban pred približno tednom dni proslavil z besedami, ki jih je izrekel na finančni konferenci v Frankfurtu, da je evropska »socialna država stvar preteklosti«.

Kljub kritikam številnih evropskih držav in evropske komisije, ki se je sicer osredotočila predvsem na madžarsko omejevanje neodvisnosti centralne banke in medijev, je Janševa vlada doslej Orbana hrabrila. Ta teden je predsednik madžarske vlade prišel v Slovenijo. Na povabilo Janeza Janše. Resda se je z Janšo in s predsednikom države Danilom Türkom pogovarjal predvsem o manjšinah, v zvezi s katerima je med državama še kar nekaj nerešenih vprašanj. A pravo vzajemno navdušenje sta kolega kazala prav glede vprašanja družbenih in gospodarskih reform. Predsednik države Danilo Türk je po srečanju z Orbanom sporočil, da ima sam drugačen odnos do socialne države, Janša pa je madžarski vladi zaradi njenih gospodarskih reform čestital. Dejal je, da jim je na Madžarskem uspelo »stabilizirati razmere ter sprožiti temeljite reforme, ki bodo preprečile ponovitev krize«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.