|  Politika

Na 3. mariborski vstaji okoli 10.000 ljudi

© MP Produkcija

Potem ko je v mariborski Rotovž začelo leteti vse več predmetov, je policija protestnike potisnila stran od mestne hiše in pred njo postavila kordon. V pripravljenosti je več kot sto pripadnikov posebnih policijskih enot. Nad mestom kroži tudi helikopter, ki protestnike poziva, naj se razidejo.

Policisti so protestnike, predvsem razgrajače, najprej razgnali izpred mestne hiše. Del ljudi se je nato pognal nazaj proti policiji, policija pa je množico potisnila proti Trgu svobode. Med protestniki in policisti je prišlo tudi do izgredov.

Pred tem so protestniki pred mestno hišo vzklikali "Gotof je". Slišati je poke močnih petard, tudi tako imenovanih topovskih udarov. Bakle, petarde, steklenice, tudi granitne kocke letijo v okna in na glavni balkon občinske stavbe. Policija na Twitterju sporočila, da razmere obvladuje, vendar je stanje vse bolj napeto.

Protestnike so sicer po megafonu pozvali, naj ne hodijo pred občino, ampak naj ostanejo na Trgu svobode. Vendar se je množica premaknila tudi proti Rotovžu.

Čeprav je protest sprva v glavnem potekal mirno, so med protestom v občinsko stavbo začeli leteti različni predmeti. Na Rotovžu tako kot za stavo pokajo šipe, petardo je razneslo očitno tudi v eni od pisarn občinske stavbe.

Med protestniki so tudi mladi z rutami in maskami na obrazu.

Pred stavbo je zagorela bala sena, za katero so kmalu za tem policisti na družbenem omrežju Twitter sporočili, da jo bodo pogasili. Protestniki so zažgali tudi repliko radarja.

Protestniki v Mariboru, ki jih je tokrat še več kot na zadnjem protestu, so napolnili tudi Trg svobode, Grajski trg in Trg generala Maistra. S transparenti, žvižgi, vzkliki in sirenami med drugim sporočajo, da so oni Maribor in da si želijo, da se v Maribor vrne morala. Sicer pa ne protestirajo le proti županu Francu Kanglerju, ampak tudi proti širši politični in občinski politični eliti.

Tako imenovana Tretja mariborska vstaja sicer poteka pod geslom "Nesimo ga vun". Zdaj že vsem znano geslo "Gotof je" pa se pojavlja tudi na majicah in na kapah številnih protestnikov.

Nekateri protestniki so s seboj prinesli rože, drugi nagrobne sveže, proteste pa občasno spremlja tudi glasba. Je pa policija na Twitterju sporočila, da so v bližini shoda našli več nevarnih predmetov: lesene palice, bencin, granitne kocke, plinske maske.

Protestniki so se tako kot pri prejšnjih protestih organizirali prek družbenega omrežja Facebook, kjer ima njihova skupina "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora" že več kot 30.000 podpornikov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.