Staš Zgonik

 |  Mladina 50  |  Politika

Snemalci v modrem

Ali policija lahko snema demonstrante?

Pozor, snemam!

Pozor, snemam!
© Dušan Frice

Policija redno snema večja javna zborovanja in proteste. Za to lahko uporablja poseben kombi s kamero na strehi, lahko pa snemanje preprosto zaupa enemu od policistov, ki spremljajo protestnike. Letos so bili opaženi že na protestu sindikatov javnega sektorja med aprilsko stavko. Tudi sindikalne proteste prejšnji mesec je spremljalo oko policijskega velikega brata, da o demonstracijah, ki so se po državi razširile zadnje tedne, niti ne govorimo.

Načeloma imajo policisti za snemanje zakonsko podlago, in sicer ko je to potrebno za dokazovanje prekrškov in kaznivih dejanj ter za identificiranje kršiteljev oziroma storilcev. Prav tako je snemanje dovoljeno za spremljanje izvajanja policijskih pooblastil. A pri tem morajo, kot so povedali v uradu informacijskega pooblaščenca, upoštevati načelo sorazmernosti.

»V primeru snemanja protestov to pomeni, da lahko policisti na protestih snemajo le kršitelje javnega reda in miru ter izvajanje svojih pooblastil, ne pa tudi mirnih protestnikov, zoper katere policijskih pooblastil ne izvajajo,« pravi vodja nadzornikov v uradu Jože Bogataj. To pa se vsaj na obeh sindikalnih protestih, ki sta minila povsem mirno, ni zgodilo, saj so policisti snemali tudi popolnoma mirne protestnike, pri katerih ni bilo opaziti nikakršnih znamenj nasilnosti.

Policija si načelo sorazmernosti pri snemanju protestov razlaga nekoliko drugače. Kot je povedal njen tiskovni predstavnik Drago Menegalija, se za snemanje odločajo tudi, »če je na podlagi okoliščin mogoče pričakovati množične kršitve javnega reda ali kazniva dejanja«. Ko gre za spontane in prek Facebooka organizirane demonstracije, je to še lahko razumljivo, ali je bilo množične kršitve javnega miru mogoče pričakovati na organiziranih sindikalnih protestih, pa je že stvar razprave. Zagotovo jih ni mogoče popolnoma izključiti, vprašanje pa je, ali je –upoštevaje načelo sorazmernosti – upravičeno preventivno snemanje.

Posnetke prekrškov in kaznivih dejanj policija trajno shrani, po nekaj letih se le nekoliko omeji dostop do njih. Če pa na posnetkih ni kaznivih dejanj ali prekrškov, jih po 45 dneh od izdelave izbriše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.