|  Mladina 51  |  Pisma bralcev

Manifest Odbora za pravično in solidarno družbo

1. Odbor za pravično in solidarno družbo je neformalno civilno združenje zainteresiranih ter zaskrbljenih državljank in državljanov. Delovanje Odbora je del širšega ljudskega gibanja in vanj se povezujemo kot posameznice in posamezniki z namenom, da bi soustvarjali družbene in politične spremembe v času splošnega ljudskega upora proti zlorabam političnih elit, ki imajo za posledico uničevanje socialne države, krčenje družbene solidarnosti in zniževanje dosežene ravni demokracije.

2.Odbor si zadaja za nalogo, da prispeva h konsolidaciji gibanja tako, da iz raznorodnih zahtev in ciljev oblikuje nabor temeljnih stališč in vrednot, ki povezujejo vse pripadnike gibanja. Zato bo Odbor spremljal aktualne družbene procese, v njih sodeloval in po svojih močeh pospeševal družbeno dogajanje.

3.Proteste državljanov razumemo kot zahtevo po alternativi tisti politiki, ki jo izvaja sedanja oblast in ki se kaže v pasivnem posnemanju vzorcev neoliberalnega kapitalizma v spregi z avtoritarnim načinom vladanja, uklanjanju diktatu najmočnejših držav, prerazporejanju javnega denarja na škodo družbenega standarda (izobraževanja, šolstva, zdravstva, socialnega varstva, kulture in varstva okolja), naraščajoči socialni neenakosti, zmanjševanju avtonomije javnih ustanov, privatizaciji šolstva in zdravstva, obvladovanju gospodarstva, ukazovanju medijem, določanju kulture, ideologizaciji šolstva in neučinkovitemu delovanju pravne države.

4. Zahtevamo uresničitev temeljnih družbenih soglasij, kot so trojna delitev demokratične oblasti, uresničena socialna, pravična in pravna država, avtonomne javne institucije na vseh družbenih področjih, enakost pred zakonom ter spoštovanje in zagotavljanje človekovih pravic ter državljanskih in političnih svoboščin.

5. Prepričani smo, da današnji kapitalizem ne more in ne sme biti dokončna oblika gospodarskih in družbenih odnosov, saj krši temeljne vrednote kot so enakost, solidarnost in okoljska vzdržnost, vzdržuje navidezno demokracijo in goji potrošništvo kot novo obliko nesvobode. Zavzemamo se za etični družbeni sistem, ki vključuje pravično delitev presežne vrednosti, demokratizacijo odločanja (delavsko soupravljanje), sodelovanje namesto tekmovalnosti, lokalno in globalno solidarnost, trajnostni razvoj, ki uravnoteženo obravnava socialni, okoljski in gospodarski razvoj, brzdanje pohlepa s primerno davčno in drugo regulacijo in zakonsko določeno minimalno plačilo za delo, ki je utemeljena na človekovi pravici do takšne življenjske ravni, ki njemu in njegovi družini omogoča človeka dostojno življenje in ohranjanje zdravja.

6. Imamo jasno predstavo o vlogi Slovenije v mednarodni skupnosti. Zavzemamo se za takšno globalno sodelovanje, kjer se trgovanje brez meja prekriva z demokracijo, spoštovanjem človekovih pravic, varovanjem okolja in solidarnostjo brez meja. Slovenija lahko ne glede na svojo majhnost odigra vidno vlogo v prebujanju občutka odgovornosti za bolj etično podobo svetovnega gospodarskega in družbenega sistema. Postati mora napredna in strpna multikulturna družba, ki se regijsko in globalno povezuje in sodeluje v mednarodnih prizadevanjih za koristi vseh ljudi.

Takojšnje zahteve Odbora za pravično in solidarno družbo

1. Zahtevamo odstop sedanje slovenske vlade!

Sedanja vlada mora nemudoma odstopiti. Pozivamo opozicijo, da soomogoči prehod v novo kvaliteto demokracije tako, da nedvoumno podpre zahteve državljanske vstaje in z jasnimi sporočili pripomore k oblikovanju tehnične vlade. Prepričani smo, da je tehnična vlada kot prehodna rešitev do volitev bistveno boljša od sedanje vlade, ki ne uživa zaupanja državljanov in prispeva k poglabljanju krize.

2. Od sedanje vlade zahtevamo, da javnost seznani z identiteto in cilji provokatorjev, ki so izzvali nasilje na demonstracijah konec novembra v Ljubljani!

Po dostopnih virih ni dvoma, da so incidente povzročili organizirani provokatorji. Prepričani smo, da vlada razpolaga s podatki o njihovi identiteti in ciljih, zato zahtevamo, da z njimi nemudoma seznani javnost. Zahtevamo tudi ustanovitev neodvisne preiskovalne komisije, ki naj v čim krajšem roku izvede lastno preiskavo o nasilju in s svojimi rezultati seznani javnost.

3. Od sedanje vlade zahtevamo, da zagotovi, da demonstranti na bodočih protestih ne bodo izpostavljeni nasilju, protestnike pa pozivamo, naj ne nasedajo provokatorjem, temveč jim na miren način preprečujejo napade na policiste.

Bojimo se, da trenutna vlada Republike Slovenije ni zainteresirana za visoko stopnjo varovanja pravic državljank in državljanov do mirnega zbiranja in izražanja protestnih sporočil. Izjave in celo uradna stališča predstavnikov trenutne vlade o »zarotniških ozadjih protestov« kažejo, da vlada razmišlja o uvedbi izrednega stanja. Taki logiki bi ustrezali nasilni incidenti. Če se bodo na protestih 21. decembra zgodili taki incidenti, bomo vlado šteli za soodgovorno zanje.

Odbor bo na temelju vrednot, zapisanih v Manifestu, v prihodnjih tednih oblikoval podrobnejše predloge za alternativni program sedanji politiki.

Podpisniki:

Jože Pirjevec, Vuk Ćosić, Barbara Rajgelj, Darko Štrajn, Magda Šmon, Valerija Korošec, Božidar Flajšman, Vesna Mikolič, Jure Bedenk, Matjaž Krajnc, Dušan Keber, Bogomir Novak, Igor Korsič, Janez Justin, Rado Riha, Tina Bončina, Franc Žnidaršič, Srečo Dragoš, Dušan Frice, Niko Toš, Jelica Šumič Riha, Jože Vogrinc, Matevž Krivic, Pavel Zgaga, Rudi Rizman, Aleš Gulič, Zdenko Kodelja, Aleš Debeljak, Rok Zavrtanik, Renata Salecl, Igor Ž. Žagar, Peter Tancig, Janez Černač, Vlado Miheljak, Boris Vezjak, Janez Smole, Mile Šetinc, Zdenka Badovinac, Božo Repe, Dušan Plut, Miha Butara, Igor Vidmar, Spomenka Hribar, Damjan Mandelc, Neda Pagon, Slavko Splichal, Aleš Črnič, Nikola Damjanič, Franc Pohleven, Ljubo Bavcon …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.