Darja Kocbek

 |  Družba

Kdo so pravi morilci otrok?

Gospodarstvo ZDA temelji na oboroževalni industriji, to oboroževalno industrijo pa lahko vzdržuje le nasilna kultura

Ljudje povsod po ZDA so bili v šoku, ker je duševno neuravnoteženi 20-letni Adam Lanza z avtomatskim orožjem umoril 20 otrok v Newtownu, a le redki Američani so šokirani, ko njihovi predsedniki morijo na tisoče otrok v drugih državah. Ti predsedniki so v njihovih glavah heroji in branilci svobode in demokracije, piše publicist Elias Alekh na spletni strani MWC News.

»Ko sem slišal, kaj je storil Lanza, nisem bil šokiran, to mi je strlo srce. Takšen kriminal je v ameriški kulturi nekaj bolj vsakdanjega, kot mislimo. Med novicami najdemo številna poročila o umorih v vseh zveznih državah v ZDA. To so poročila o nasilju v družini nad ženskami in otroci, strelski obračuni med uličnimi tolpami, umori na šolah in univerzah. Slednji so postali vsakdan v ZDA,« piše Alekh.

Ta kriminal je po njegovih besedah odraz brutalnosti ameriške kulture, to je kultura, ki podpira vojne in je vpletena v številne vojne in genocide v vsej svoji zgodovini. Vojaški proračun ZDA presega proračun za vojsko vseh preostalih držav skupaj. Za leto 2013 znaša 560 milijard dolarjev, ameriški predsedniki so vojni predsedniki, prejšnji predsednik George Bush se je tudi hvalil, da je »vojni predsednik«.

Po tragediji v Newtownu so se politiki in mediji v ZDA osredotočili na napačne rešitve za ta družbeno bolan fenomen, ugotavlja Alekh. Nekateri so se zavzemali za prepoved posedovanja orožja, drugi za še več oboroževanja. ZDA imajo že dolgo zakonodajo, ki ljudem dopušča posedovanje orožja, a nasilja zaradi tega ni nič manj. Številni politiki zdaj kljub temu podpirajo predlog za oborožitev učiteljev v prepričanju, da »je oborožen dober človek edini, ki lahko ustavi oboroženega slabega človeka«.

Dejanski problem pa je, da so Američani prepričani, da so večvredni, boljši od drugih narodov na svetu, zato so najbolj primerni za vodenje sveta, imajo edini pravico kontrolirati naravne dobrine v drugih državah, prepričani so, da morajo svoje ideale širiti povsod po svetu, če je treba tudi z vojnami. Gospodarstvo ZDA temelji na oboroževalni industriji, to oboroževalno industrijo pa lahko vzdržuje le nasilna kultura, ki je pripravljena voditi brutalne vojne zoper druge narode in države, razlaga Elias Alekh.

»Nasilje je naučeno vedenje. Večvrednost, neetičnost, diskriminacija, segregacija, ločevanje in sovraštvo do drugih skupin so indoktrinirani v psiho novih generacij prek posrednih orodij, ki se uporabljajo v izobraževanju, oglaševanju in medijih. V ZDA so družbene vrednote materializem, egoizem in militarizem. Nasilje, sadizem in brutalnost ta kultura poveličuje v filmih in video igrah. Ameriški filmi in TV šovi so se oddaljili od nedolžne zabave. Nasilje, mučenje, umori, krvavi prizori so vsakdan in so poveličevani v večini filmov. Srhljivo nasilje, mučenje in umori v ameriških filmih, kot jih lahko gledamo v filmu Neslavne barabe, ki je dobil številne nagrade, veljajo za sprejemljivo in občudovanja vredno vedenje. Tudi risanke in filmi za otroke vsebujejo nasilne prizore. Igralci v takšnih nasilnih filmih veljajo za junake in dobivajo nagrade z namenom, da postanejo zgled za mlade generacije, ki so za to zelo dovzetne.«

»Tako rekoč vse video igrice so tako ali drugače nasilne in vojaške. Ljudje, ki jih igrajo, dobijo vtis, da je ubijanje drugih zabavno in varno, ker nima nikakršnih slabih posledic. Hollywoodski filmi in TV šovi so postali učinkovita metoda za pranje možganov mladim generacijam Američanov in prepričevanje, da so nasilje, droge in seksualne deviacije sprejemljivo in vznemirljivo obnašanje,« opozarja Elias Alekh. Vse te sporne filme, video igre in številne TV šove seveda gledajo in igrajo tudi ljudje v Sloveniji, nad njimi se navdušujejo tudi otroci.

Vsi mediji v ZDA in predsednik Barack Obama so globoko sočustvovali z ubogimi otroci, ki so morali umreti v Newtownu. V resnici pa so hipokriti, saj nikoli niso sočustvovali s čudovitimi otroki, ki jih ameriški vojaki pobijajo v drugih državah. Obame ne skrbi nobeden ameriški otrok, le njegove lastne hčere. Obama enako kot njegovi predhodniki ukazuje bombardiranje v drugih državah, kjer bombe morijo otroke v šolah, na dvoriščih, v posteljah.

»Ne vem, kakšna je razlika med Adamom Lanzo, ki je kot duševni bolnik umoril 20 otrok, in katerim koli ameriškim predsednikom, ki kakor Barack Obama pri zdravi pameti dovoli umoriti na tisoče otrok v drugih državah zaradi zavestnega pohlepa po prevladi in izrabi naravnih virov! Tak predsednik velja za heroja, vojnega predsednika, branitelja svobode in svoboščin, podpornika demokracije, Adam Lanza pa velja za neuravnovešenega, norega, nečloveškega, zmešanega in duševno bolnega. Predsednik dobi Nobelovo nagrado za mir, duševni bolnik pa kroglo v glavo. Dejansko pa so takšni predsedniki krvi lačni divjaki in so hujši od duševno bolnega morilca. A ni že čas, da ZDA postanejo vodja v človečnosti in prenehajo biti vodja v brutalnosti?« sprašuje Elias Alekh.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.