|  Politika

Sviz bo mednarodne organizacije seznanil o razmerah v Sloveniji

© Borut Krajnc

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), v katerega je včlanjenih 40.000 zaposlenih v izobraževanju, kulturi in raziskovalni dejavnosti, bo v prihodnjih dneh Izobraževalno internacionalo, evropske inštitucije in tuje medije seznanil z "destruktivno politiko slovenske vlade", so sporočili iz Sviza.

Kot so zapisali, bodo Izobraževalno internacionalo (Education International), ki je z več kot 30 milijoni članov in članic najštevilčnejše sektorsko združenje na svetu, "ustrezne" evropske inštitucije in tuje medije seznanili "z destruktivno politiko slovenske desne neoliberalne avtokratske vlade na področju izobraževanja, znanosti in kulture".

"Vlada Janeza Janše se je očitno odločila uničiti javno izobraževanje in naša dolžnost je, da ji to preprečimo. Ne bomo dopustili, da s povečevanjem števila otrok v oddelkih vrtcev in dodatnim obremenjevanjem vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic uničijo kakovostne slovenske javne vrtce. Ne bomo dopustili, da se učiteljem in učiteljicam v osnovnih, glasbenih in srednjih šolah učna obveza poveča za štiri pedagoške ure na teden, da se drastično poveča normativ svetovalnim delavcem, knjižničarjem, hišnikom, čistilcem, kuharjem, laborantom in organizatorjem šolske prehrane," navajajo v Svizu.

"Ne bomo dopustili vladnega uničevanja javnih univerz na račun zasebnega visokega šolstva. Decembra lani objavljeni rezultati uglednih mednarodnih raziskav TIMSS in PIRLS, ki sta bili izvedeni v letu 2011, o znanju učenk in učencev v Slovenije so bili zelo dobri, celo presenetljivo dobri. Prav pri vseh merjenjih smo od prejšnjega (2007) napredovali in se hkrati prvič pri vseh uvrstili nad povprečje. Šesto mesto v naravoslovju, pri katerem so naše učence iz evropskih držav prehiteli le Finci, je rezultat, ki so ga opazili povsod. Zakaj hoče slovenska desna neoliberalna avtoritarna vlada, ki zavrača pogajanja o pogojih dela v javnem sektorju, sistematično onemogočiti, da bi bila Slovenija v izobraževanju nadpovprečna?! Ali je uničenje kakovostnega javnega izobraževanja nujna predpostavka za drugo republiko gospoda Janše?" se sprašujejo v Svizu.

V Svizu napovedujejo, da bodo "uničujočim posegom vlade nasprotovali s stavkami, demonstracijami in tudi z obveščanjem mednarodnih organizacij, evropskih inštitucij in medijev". Ob tem dodajajo, da bo tudi Sviz, enako kot Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS), Društvo slovenskih pisateljev, Odbor za pravično in solidarno družbo in gibanje TRS o destruktivnem ravnanju avtokratske slovenske vlade sistematično obveščal tuje medije, evropske inštitucije in nevladne organizacije.

"Ker gre za nedopusten pritisk predsednika vlade na svobodo govora, ki se ga ne bi sramovali niti vodje avtoritarnih režimov, se v Svizu v znak solidarnosti razglašamo za soavtorje besedila," pa so v sindikatu zapisali glede nedavne zahteve predsednika vlade Janeza Janše po imenu avtorja besedila, ki slovensko vlado med drugim obtožuje arogance ter da skuša mirne proteste zadušiti.

Kot je v petek pojasnil Igor Koršič, je besedilo KOKS, DSP, Odbora za pravično in solidarno družbo ter Gibanja TRS o razlogih in ciljih protestnih gibanj v Sloveniji, na katerega se je odzval predsednik vlade Janez Janša, nastajalo v kolektivnem avtorstvu. Kot je Koršič povedal, je bil sam, nezadovoljen s poročanjem tujih medijev, res pobudnik besedila, ki pa sicer še ni končano.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.