Odprto pismo dr. Šinku in dr. Turku

Spoštovani!

Kot alumnus Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica sem zaprepadeno izvedel, da tej šoli na Ministrstvu za izobraževanje, kulturo in šport z naslednjim šolskim letom ukinjate vpis v gimnazijski program, ne glede na to, da je šola blesteče uspešna na različnih področjih in izobražuje na dijakom zelo prijazen in učinkovit način. Gluhi ste za vse prošnje in argumente, ki prihajajo s strani zaposlenih.

Sem bivši dijak radovljiškega gimnazijskega programa. Po maturi sem se, ob podpori bivših profesorjev radovljiške gimnazije, odpravil na Univerzo v Yorku, kjer sem z odliko končal dvodiplomski študij angleške in primerjalne književnosti ter formalne lingvistike. Po dodiplomskem študiju sem na Univerzi v Cambridgu z odliko tudi pridobil magisterij znanosti s področja jezikoslovja (spec. v generativni sintaksi prirednih struktur v indoiranščini). Trenutno zaključujem doktorat znanosti prav tako na Univerzi v Cambridgu (Jesus College), ki ga štipendira Raziskovalni svet AHRC Vlade Velike Britanije. V letošnjem letu sem obiskovalni raziskovalec na Harvardski univerzi ter na tehnološkem inštitutu MIT, ZDA. Vse to sem dosegel z gimnazijsko podlago, ki sem gradil na Ekonomski gimnaziji v Radovljici, kjer sem preživel štiri odlična leta. To je bilo plodovito obdobje in čudovit prostor zame: odličen pedagoški kader mi je bil v veliko oporo, posebej pri pripravi in vpisu na angleško univerzo. Ta šola je bila zame odskočna deska v sam vrh akademske elite, kar je večinoma ostalo neopaženo v slovenski javnosti.

Radovljiška ekonomska gimnazija je vedno okupirala neznani prostor (nikogaršnje ozemlje), saj zanjo ni bilo udobnega prostora niti med poklicno-tehničnimi šolami niti med splošnimi gimnazijami. Kljub zunanjemu neudobju je zaneseno in dosledno proizvajala odlične maturante, ki so najbolj trden protiargument vaši odločitvi, da šoli ukinete vpis v gimnazijski program.

Sivina se vedno upira očem, ki razbirajo le črno in belo. Ministrova poteza, da razsivi smer ekonomske gimnazije, je nazoren refleks trenutne vlade, ki deluje, kakor da si je zadala uničiti vse, kar je dobrega, koristnega in delujočega v javni sferi.

Če se radovljiški gimnaziji res prepreči nadaljnje vpisovanje v gimnazijski program, potem je jasno, da gre tu za zelo nestrokovno (in popolnoma gluho) ministrovanje na področju srednjega šolstva. Kako naj si razlagam(o), dr. Šink, da ste privolili v inavguracijo že druge kranjske gimnazije (tj. Gimnazije Franceta Prešerna), kjer ste sami poučevali in celo ravnateljevali? Kako naj domača in tuja javnost (šola ima izmenjavo s šolo v Gradcu in v Angliji) interpretira krvoločno žrtvovanje radovljiške ekonomske gimnazije, v pepelu katere se bo rodila že druga gimnazija v Kranju, ki bo denarno in časovno otežila življenje bodočim dijakom iz obradovljiških krajev in s katero imate—se dozdeva—dolžniško preteklost? Kako naj ne pomislim(o) na lobiranje, nerazdružljivost vaše funkcije, nasprotje interesov ter neetičnost vašega ravnanja?

Tudi sam dolgujem radovljiški ekonomski gimnaziji svoj glas. In voljo po obveščanju medijev in zbiranju podpisov. Obenem pa tudi potencialno nadaljevanje vladne nanizanke o koruptivnem ravnanju.

Zato vas javno pozivam, da pojasnite okoliščine in argumente, ki so vas pripeljale do tako nerazumne in nekorektne odločitve.

Neomajen v zahtevi za odgovor vas lepo pozdravljam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.