|  Politika  |  Upor

Spiski, pritiski in stavka 100.000 zaposlenih

Sindikati opozarjajo, da je pred stavko prihajalo tudi do pritiskov na zaposlene

Branimir Štrukelj in Janez Posedi pred največjo slovensko stavko.

Branimir Štrukelj in Janez Posedi pred največjo slovensko stavko.
© Tit Košir/Večer

Včeraj popoldne se je sestala koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, na kateri so govorili tudi o nadaljnjih aktivnostih po današnji stavki. Kot je dejal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi, glede na dosedanji potek in neodzivnost vlade, namreč ni pričakovati, da bi se po današnji stavki na vladni strani kaj resno premaknilo. Za stavko sindikatov javnega sektorja pa je vse pripravljeno, pravi Posedi.

Kot je pojasnil, glede nadaljnjih pogajanj od vodje vladne pogajalske skupine, ministra Senka Pličaniča ni dobil nobenega sporočila. Opozarja pa tudi na pritiske na tiste, ki bi želeli stavkati. Tako je predvideno, da bodo posamezne sindikalne skupine oz. sindikati dejavnosti ločeno organizirali stavke, spomladi ali v začetku poletja pa bi spet sledila kakšna večja skupna aktivnost, v koliko ne bi prej dosegli zaprtja stavkovnih zahtev.

Po ocenah naj bi stavkalo od 80.000 do 100.000 zaposlenih, pri čemer po Posedijevih besedah izhajajo iz podatkov za lansko stavko. A kot opozarja Posedi, je treba upoštevati, da bo kar veliko število ljudi stavko lahko podprlo tako, da bodo morda upočasnili delovni ritem, ne bodo pa mogli čisto prekiniti dela. Kot je pojasnil, se namreč zlasti pojavljajo tudi pritiski na tiste, ki bi želeli stavkati, pri čemer je omenil ožjo državno upravo oz. ministrstva. Po navedbah Posedija se delajo spiski, kdo bo stavkal in kdo ne, zahtevajo se celo pisne izjave zaposlenih, da ne bodo stavkali.

Sicer pa v sindikatih ocenjujejo, da bodo vsi shodi dobro obiskani. V Ljubljani pričakujejo podobno udeležbo kot lani spomladi, torej okrog 5000 ljudi, podobna ali morda nekoliko manjša bi lahko bila tudi udeležba v Mariboru. "Vlada je na potezi in bojim se, da je na potezi tudi vsa slovenska politična elita; da se usedejo in se dogovorijo, kako mislijo državo upravljati v prihodnje, da to ne bo odvisno od trenutnih političnih navdihov posameznih strank," je dejal Posedi. Kot je dodal, pričakujejo, da bo možno dogovor doseči s parlamentarnimi strankami, v kolikor z vlado ne bo. Trenutno pa kot ključni problem izpostavljajo zakon o izvrševanju proračuna. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.