Cirkus Ludus

Tudi ti, ali si kaj boljši?

Pri sedanji politični turbulenci se moramo najprej spomniti na dr. Viranta in njegovo politično stranko. Po volitvah je parafiral pogodbo z eno stranko, takoj nato pa je skočil v politični zakon z Janezom Janšo. Sam je sedel na mesto predsednika parlamenta in stranka je dobila dve eminentni ministrski mesti, za pravosodje in javno upravo ter za finance. In takoj potem je začel politični varčevalni pogrom. Njegova ministra v vladi in on sam niso niti slučajno hoteli slišati za nobena strokovna opozorila, da takšno ravnanje pelje državo v čedalje večje težave. Predsedniku vlade je to ustrezalo zaradi oblasti same in drugih interesov, ki jih je izkazoval že v mandatnem obdobju 2004-2008. Tudi drugim koalicijskim partnerjem je to ustrezalo. So se že videli v sadovnjaku z državnim premoženjem. Seveda je za tak položaj odgovoren predsednik vlade, ki se še sedaj ne zaveda, da je s svojim ravnanjem, da je prišel do oblasti, poglobil krizo slovenskega gospodarstva.

Ker so se ratingi vlade in koalicijskih strank po javnomnenjskih raziskavah slabšali, tudi DL dr. Viranta, je lahko javnost pričakovala, da bo prej ali slej kdo stopil na zavoro. Protikorupcijska komisija je v najbolj primernem trenutku prišla na sceno z mnenjem, da sta predsednika največjih političnih strank delovala koruptivno. Seveda je tak politik kot je dr. Virant to takoj izkoristil in oba konkurenta postavil na politični »pranger«. Javnost in politika sta zagrizli in posledice njegovih lastnih političnih dejanj in obeh ministrov, ki sta v glavnem poskrbela za vse težave, so v javnosti kar naenkrat poniknile.

Protikorupcijska komisija je Janšo in Jankovića zelo obremenila. Ostaja jima, kot je rekel g. Krivic, samo tožba na upravno sodišče. Glede na hitrost sodnih postopkov bi verjetno tožitelja prej dobila odločitev iz Strasbourga zaradi prepočasnega sojenja, kot pa razsodbo na našem sodišču. Čeprav je obrazložitev protikorupcijske komisije zelo podrobna, pa vendar manjka zelo pomemben skupen podatek: za kakšen procent se je v zadnjih šestih, ali osmih letih povečalo premoženje Janše in Jankovića.

Vsekakor je v nastalem položaju dr. Virant z njegovo stranko vsaj za finančni, gospodarski položaj in težave v javnih službah zelo odgovoren, mogoče celo bolj kot kdo drug v vladi. Spomniti se je potrebno tudi na njegovo plačno reformo javnega sektorja, ki je zelo obremenila državne finance, kot tudi etično spornega zaslužkarstva, ko je imel tudi on prste v marmeladi. Kot tisti, ki vidi smet v tujem očesu, v svojem pa še bruna ne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.