Pogoltna in politikantska

Res zasluži posebno pozornost odnos vrha RKC na slovenskem do aktualnih političnih in gospodarskih vprašanj. Vprašanje je, zakaj to počne, saj je to v nasprotju s tistim, kar običajno govorijo in je tudi v nasprotju s tistim, kar govori papež, ko opozarja, da se tudi v krizi ne sme pozabiti na socialni položaj ekonomsko najbolj šibkih. Kako je mogoče, da je dr. Štuhec ploskal predlanskim na Zboru za republiko Janezu Janši, ko je najavljal demonstracije za spremembo oblasti, sedaj se pa zgraža nad demonstracijami, češ, ne more ulica menjati oblasti? Pri tem sploh spregleda, da demonstrantom odreka ustavno pravico do demonstracij. Visoke cerkvene dostojanstvenike ne moti, da so za »zombije« označeni tudi tisti verniki, ki so se udeležili demonstracij, za žalitev vseh ostalih ljudi jim pa tako ni mar. Dr. Štuhec je v veliki skrbi za obstoj »zadnjega stebra slovenske osamosvojitve« spregledal pričevanja udeležencev osamosvojitvene vojne, da če takrat borbenost Janeza Janše ne bi krotili, bi v Sloveniji bila veliko bolj krvava in Slovenija porušena.

Odgovor na uvodoma postavljeno vprašanje je enostaven: to ni skrb za blagostanje Slovenije, to ni skrb, da se bodo izničile demokratične pridobitve osamosvojitve. To je skrb za ohranjanje in širjenje finančnih in materialnih ugodnosti RKC in za nadaljno pronicanje vpliva RKC v vse pore družbe. Glede tega je garant Janez Janša, saj je RKC dobila povečano financiranje iz javnih sredstev za časa njegove prve vlade. Sedanja vlada jim je tudi ponovno vrnila blejski otok, varčevalni ukrepi so jih tudi bolj malo prizadeli. Vodstvo RKC gotovo z zaskrbljenostjo spremlja zbiranje podpisov pod zahtevo, da je potrebna bolj dosledna ločitev cerkve in države in da naj država preneha cerkev financirati iz javnih sredstev in da mora cerkev tudi plačevati davke iz svojih dejavnosti in premoženja. Kaj pa, če bo kakšna nova vlada prisluhnila tem zahtevam? Zato takšna agresivna propaganda Zbora za republiko in vztrajanje Nove Slovenije, da obstane sedanja vlada.

Pričakovanje, da bo Vatikan opozoril slovenske škofe, da dajo prednost v svojem delovanju temeljnemu poslanstvu in vrednotam, je brezupno. Namreč, vsa zgodovina RKC kaže, da oni svojih dobrotnikov, ki so pomagali utrjevati položaj in premoženje RKC v družbi in pomagali pri širjenju vere, ne pustijo na cedilu. Tisti, ki bi ocenjeval te varovance Vatikana na podlagi vrednot svetovnega etosa, bi mnoge ocenil kot nevredne posebne zaščite, med njimi bi pa našel tudi kakšnega blaženega in svetnika. Zato Vatikan ne bo grajal svojih škofov v Sloveniji in odrekel podporo vladavini Janeza Janše, pač ga bo z vsemi sredstvi zaščitil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.