|  Politika

SD zavrača projektno vlado in začel s pripravami na volitve

Igor Lukšič

Igor Lukšič
© Arhiv Mladine

SD se je že lotil priprav na volitve oz. začel z evidentiranjem kandidatov, je pojasnil predsednik Igor Lukšič. PS po njegovem mnenju z idejo projektne vlade prej vnaša negotovost kot rešuje težavo, saj se oblikuje večina proti Janezu Janši, ni pa večine za drugo vlado. Po pogovorih PS s SD Lukšič ocenjuje, da "na tej ravni ni vode v bazenu".

SD se je na današnjem posvetu stranke pogovarjal o razmerah v državi in ugotovil, da so edina stranka, ki je zainteresirana, da se očistita tako levi kot desni avtoritarizem in klientalizem, je v izjavi novinarjem v Ljubljani pojasnil predsednik stranke Igor Lukšič.

To, kar zastopa Pozitivna Slovenija, je po njegovem prepričanju le to, da mora "oditi desni klientalizem z vlado Janeza Janše". Kar pa je, pravi, premalo ambiciozen program, zato SD v njem ne bo sodeloval.

Predsednik SD, ki se zavzema za očiščenje političnega prostora na volitvah, meni, da je "čas, v katerem se je PS odločila, da zbira stališča v zvezi s pripravljenostjo za drugačno vlado, povsem neprimeren". Tisti, ki vodi ta pogajanja, bi po njegovih ocenah moral razbrati, kaj so realne možnosti in kaj taktiziranje strank v razmerah, ko je položaj zelo negotov.

Pogajanja za projektno vlado vodi začasna vodja PS Alenka Bratušek, Lukšič pa je že pojasnil, da se z njo ne bo sestal. Za te pogovore ima v SD mandat poslanka Majda Potrata. Nekateri poslanci SD so se s PS sestali pred nekaj dnevi, a Lukšič pravi, da se na strankarski ravni s PS verjetno ne bodo več sestali.

Kot je pojasnil, to niso bili "pogovori, ki so se začeli, temveč le nek vljudnostni obisk formalne narave, na katerem je PS lahko predstavil svoj sklep kongresa". SD je ob tem po besedah predsednika ugotovil, da "na tej ravni ni vode v bazenu". "Ko bo voda v bazenu, bi bilo pošteno, da nas povabijo, da gremo skupaj plavati," je dodal, misleč na zahteve po popolnem umiku Zorana Jankovića z vrha PS.

Potrata in predstavniki PS so sicer po sestanku sporočili, da so se dogovorili za čim prejšnje vnovično srečanje, a Lukšič pravi, da je bila "to želja PS".

SD se je tako že lotil priprav na volitve. Kandidate želijo izobraziti in pripravili na to, da ne bodo "kot nekateri drugi prileteli kot mesečniki v parlament", je še dejal predsednik te stranke.

Lukšič je sicer spomnil še na petkova glasovanja v DZ. Spomnil je, da je bila za novo varuhinjo človekovih pravic z veliko večino izvoljena Vlasta Nussdorfer. Po njegovem prepričanju bo na zlasti sistematične kršitve človekovih pravic opozarjala prav tako dosledno kot dosedanja varuha in varuhinja.

Glede postopka za spremembo referendumske ureditve je dejal, da zanjo še ni dovolj trdne večine v DZ, vendar ocenjuje, da to spremembo lahko sprejmejo še v tem mandatu.

Dotaknil se je pogovorov predsednikov strank s predsednikom države Borutom Pahorjem. Dogovarjajo se za skupno srečanje. Opozoril pa je, da tak sestanek ne sme biti v obliki, ki bi nakazovala na refiguriranje političnega sistema, zato je pri tem previden. Po njegovem mnenju namreč ni dobro, da kdorkoli od funkcionarjev izvršne ali katere druge veje oblasti sklicuje predsednike strank.

Odgovoril je tudi na vprašanje zamenjav v Slovenski odškodninski družbi (Sod). Kot ocenjuje, so menjave popolnoma neutemeljene in za Slovenijo škodljive. Po njegovem mnenju se namreč "nadaljuje praksa SDS, da kadruje ljudi, ki so ne le strankarski, temveč so pod določenimi sodnimi procesi". "To meče slabo luč na celotno politiko v Sloveniji," je dejal.

Pojasnil je, da je vlado že večkrat pozval, naj se izogne temu, da "na ta način pretresa Slovenijo in tako delegitimira položaj teh podjetij". "Eles namreč pod takim vodstvom ni kredibilno podjetje," meni predsednik SD.

Kadrovske menjave v vladi pa so bile po njegovem mnenju pričakovane. Od Janše pa pričakuje, da bo "vendarle ugotovil, da je njegova naloga samo še to, da naredi, kar je dobro za državo in da se drugih projektov ne loteva".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.