|  Družba

Filozof Galimberti ponovno gost Slov.I.K.

Slovenski izobraževalni konzorcij Slov.I.K. organizira dve predavanji Umberta Galimbertija, italijanskega filozofa, profesorja na Univerzi Ca'Foscari v Benetkah, kolumnista, avtorja številnih strokovnih in poljudnih člankov ter uspešnih knjig. V Trstu bo v sredo predaval o krščanstvu, v Ljubljani pa dan kaseneje o mladih, nihilizmu in prihodnosti.

Umberto Galimberti je redni profesor na univerzi Ca' Foscari v Benetkah, kjer poučuje od leta 1976. Od leta 1985 je redni član mednarodnega združenja International Association for Analytical Psychology. Rodil se je v Monzi leta 1942.Študiral je filozofijo, antropologijo in psihologijo, najprej v Italiji in nato v Nemčiji. Je avtor številnih izvirnih znanstvenih in poljudnoznanstvenih del, prevodov in strokovnih objav v raznih italijanskih medijih.

Razmišlja o izzivih sodobne družbe, vendar pa ne zavrača antičnih in celo arhaičnih oblik modrosti. Njegov človek je celota, ne le seštevek organov ali kontrapozicija duha in telesa. Temu človeku razpira filozof, ki ni več le akademik, ampak tudi in predvsem učitelj, pomočnik ali vodnik, nove perspektive: sakralnost telesa, cikličnost časa, življenjskost simbolov. V svojih delih obravnava stisko mladih ljudi, ki živijo v zatonu Zahoda, prevlado tehnike in tehnologije nad humanostjo, propad religij in razpad sakralnosti v zahodnih družbah.

Med temami, ki jih je obravnaval Galimberti, lahko prav gotovo izpostavimo njegovo razmišljanje o nihilizmu in mladih. Njegova knjiga o »grozljivem gostu« je dosegla tudi tiste bralce – na primer starše, učitelje, socialne in pedagoške delavce ter nazadnje dijake – ki se običajno ne spuščajo v analizo nietzschejanske kritike. Nihilizem, ki ga bralcu predstavlja Galimberti, je razumljiv, dosegljiv in s tem še veliko bolj grozeč. Ni literarni konstrukt, ni filozofska smer; je nekaj otipljivega, masovnega, nekaj, kar celi generacij zamegljuje pogled v prihodnost.

V svoji zadnji knjigi (Krščanstvo –religija praznega neba) si Galimberti postavlja za cilj celovit izris svojega gledanja na krščanstvo; slednjemu priznava, da je Zahodu dalo življenje in obliko, a mu je hrkati tudi izrtgalo srce avtentične religioznosti. Zato da bi še ohranjalo neko vlogo v našem svetu, ki mu vlada etika, se je to krščanstvo zreducirano na etično agencijo, ki posreduje svoje mnenje o splavu, koncu življenja, zasebnih in javnih šolah; postalo je “dnevni dogodek, nediferencirano sakralno noč pa je prepustilo samoti posameznikov, (…) ki se morajo danes, brez varnosti neke religije, spopadati z breznom svoje norosti, ki jo je sakralnost sicer znala prikazati, obredje pa pomiriti”.

O teh dveh temah bo govoril tudi ta teden kot gost Slov.I.K.a. V Kulturnem domu v Trstu bo v sredo ob 18.00 predstavil knjigo Krščanstvo – religija praznega sveta, dan kasneje pa bo v Ljubljani v Cankarjevem domu predaval o temi Mladi, nihilizem in prihodnost. Obe predavanji bosta v italijanščini s simultanim prevodom v slovenščino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.