Darja Kocbek

 |  Svet

Imperij ZDA gnije od znotraj

Faustovski dogovor ZDA s hudičem vojne

ZDA so pred dolgimi leti sklenile dogovor, ki je privedel do tega, da danes za 'obrambo' porabijo daleč največ na svetu. Kitajska, ki jo vidijo kot največjo grožnjo v prihodnosti, za vojsko porabi šestkrat manj. BDP ZDA je skoraj trikrat večji kot na Kitajskem, ki je druga najbolj bogata država na svetu. Očitno ZDA svoje moči in bogastva niso pridobile pošteno, ampak s pogajanji s hudičem vojne, na portalu Truthout piše publicist Sam Sacks.

Čeprav so Američani videli, kam je prevelika militarizacija pred drugo svetovno vojno pripeljala Nemčijo in Japonsko, so naredili enako napako in po letu 1945 širitev svojega vpliva gradili na vojnah. Da je kapitalizem postal globalni sistem in so prek njega bankirji, vodilni podjetij, naftni baroni in drugi oligarhi lahko obogateli, so ZDA vojaško posredovale in še posredujejo na različnih koncih sveta. Na različnih koncih sveta imajo med 700 in tisoč vojaških baz. Za vojsko porabijo kar 94 odstotkov denarja od zveznih davkov na prihodke, piše Sacks.

V zameno za to so bogataši dobili dostop do naftnih polj, trgov in poslovnih priložnosti povsod po svetu. A imperij ZDA gnije od znotraj, faustovski sporazum gre h koncu. V zadnjem četrtletju lani se je gospodarstvo ZDA skrčilo za 0,1 odstotka, čeprav se je poraba povečala za 2,2 odstotka. To pomeni, da se je gospodarstvo skrčilo, ker je država v tem obdobju svoj vojaški proračun zmanjšala za 22 odstotkov. To, da je razlog za skrčenje gopodarstva zmanjšane vojaških izdatkov, je predsednik Barack Obama povedal v pogovoru za TV postajo CBS. »To pomeni, da takrat ko ZDA ne proizvajajo raket, tankov in vojaških letal, njihovo gospodarstvo zabrede v težave,« opozarja Sam Sacks.

Ker je velik del gospodarstva ZDA odvisen od vojn, je njihovo gospodarstvo dejansko vojno gospodarstvo, kar pomeni, da morajo nadaljevati z vojnami, če nočejo zabresti v še večje gospodarske težave, kot jih imajo zdaj, ko že imajo nadpovprečno visoko brezposelnost, zaposleni dobivajo vse nižje plače, zvezna država, zvezne države in lokalne skupnosti so prezadolžene.

A dejanski zmagovalci tega Faustovskega dogovora so vojni dobičkarji. Z milijardami dolarjev, ki jih ZDA vsako leto porabijo za vojne in jih poberejo ti dobičkarji, bi lahko celi generaciji mladih zagotovili brezplačni študij, 50 milijonom državljanom, ki živijo v revščini, bi lahko zagotovili prihodke, s katerimi bi lahko preživeli, zagotovili sistem zdravstvenega zavarovanja, s katerim bi na leto rešili življenje 40 tisoč Američanom, ki umrejo, ker nimajo zdravstvenega zavarovanja, našteva Sacks. Ti problemi so veliko večje grožnja kot terorizem, še dodaja.

»Dogovor s hudičem vojne je prinesel velikansko bogastvo le peščici, a dan, ko bomo morali predati našo nacionalno dušo, se hitro bliža. Ali res hočemo biti hudičev imperij, ki kolje ljudi po svetu, hkrati pa njegovo domače prebivalstvo trpi? Vemo, kako se takšne zgodbe končajo – s propadom. V zgodovini je vedno bilo tako. Ta dogovor moramo odpraviti. Zavzeti moramo vojaško-industrijski kompleks in spremeniti imperij. To bo boleče, nevarno in bo verjetno povzročilo tudi gospodarske težave, a to je edini način, da lahko rešimo svojo nacionalno dušo,« je prepričan Sam Sacks.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.