|  Družba  |  Upor

Prešerni Protestival na kulturni praznik

Protestival, 7. 2. 2013

Protestival, 7. 2. 2013
© Borut Krajnc

Kulturno-združevalni dogodki pod skupnim imenom Protestival, ki bodo trajali vse do odstopa obstoječih elit, so namenjeni tako kulturnemu izrazu ljudstva, kot druženju, diskusijam, podiranju ideoloških zidov in iskanju temeljev prenovljene, ozaveščene in kulturne družbe, pravijo organizatorji. Protestival je klic po družbeni prenovi, po vrnitvi k človeku in odvračanju od manipulacij kapitala.

V današnjem, bolj protestniško obarvanem programu Prešernega Protestivala, ki se bo odvijal na slovenski kulturni praznik in po besedah organizatorjev ne bo odgovor na uzurpatorske poteze Zbora za republiko, saj bo šlo za višjo raven komunikacije, se bodo od 15. ure dalje, ko bo potekala tudi Tretja vseslovenska ljudska vstaja, zvrstili Jani Kovačič, Kar češ brass band, Nula kelvina, Otroci oportunizma, Brina Vogelnik, N'toko, Janez Škof, Hamo & Tribute 2 love, Low Peak Charlie, Leon Matek, Carina, Peter Drinbek, Glossart, Mirko in BreakBeat brass band ter Iztok Mlakar, kar bo njegov prvi nastop pred večtisočglavo množico. Če bo sreča mila, bodo prešerno vzdušje podkrepili še Patetico, Center za dehumanizacijo, Čompe in The Stroj. Radio študent bo znova pokazal Risanko, Andrej Rozman Roza in Matej Kranjc bosta navdihnila z besedo, Ryuzo Fukuhara z delavnico bhuto plesa, KUD LJUD pa Politmaškarado. Zgodila se bo tudi 'Re-okupacija države' v obliki karnevalskega sprevoda.

Kot pravijo organizatorji, bodo protesti veseli, imeli pa bodo tudi nek naboj, ki ga bodo s pomočjo Prešernega Protestivala skušali preusmeriti v druženje. »Okupirali bomo mesto in obkrožili javne ustanove, torej to, kar je javno oziroma naše. Spet bomo zavzeli, kar je naše. To bo tudi tema tokratnih protestov - da oblast in z njo čast, ko pred, spet naša bosta last,« sporočajo organizatorji in dodajajo, da bodo ljudje končno spet dobili občutek, da je to nekaj, kar moramo imeti radi, kar je naše in kar je bilo vedno naše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.