Igor Kadunc

, 12:30  |  Politika

Odziv: Lastna hvala, cena mala!

Odmev na Nagovor ministra dr. Žige Turka na posvetu Kultura včeraj, danes, jutri

Minister za vse Žiga Turk

Minister za vse Žiga Turk
© Borut Krajnc

Lahko, da kultura ministrstvo ima, vendar dr. Žiga Turk minister za kulturo zagotovo ni! Ne verjamete? Analizirajte nagovor ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport na posvetu državnega sveta z naslovom »Kultura včeraj, danes in jutri«.

Kulturni minister bi moral biti pogumen, prepričljiv človek, kajti v osnovi mora imeti kulturo rad in se za njen položaj boriti v pripravi aktov in na vladi. Dr. Turk pa korajže nima. Zakaj jasno ne pove, da se je kot lev boril v SDS in pri koalicijskih pogajanjih, da se MzK ohrani? Če se seveda je. Tako pa se skrije za izrečenimi besedami, da »je bil sklep o ukinitvi MzK odločitev Državnega zbora (ne njegova)«. Meni se zdi, da se boji priznati, da se je s tem, da ostane Slovenija brez MzK, najmanj strinjal, če ne celo aktivno podpiral. Bil bi vsaj mož, ne pa copata. Seveda je, kot trdi, morda vlada sedaj bolj operativna. Vendar je ta vlada s soglasjem ali na priporočila MIZKŠ sprejela nekaj za kulturo izrazito škodljivih aktov. Minister, ki bi kulturo poznal, nikoli ne bi pristal na to, da vlada sprejme sklep o prepovedi sklepanja avtorskih pogodb, ker bi vedel, da celotna kultura v veliki meri sloni na sprotnih avtorskih pogodbah. Ostale ministre bi pravi minister za kulturo podučil, da je praktična ukinitev delovanja JAK-a in SFC-ja v ZUJF-u, povsem iracionalna. Kajti oba sta agenciji, katere programski in kadrovski načrt potrjuje vlada za vsako leto posebej. Opozoril bi svoje kolege, da se RTV prispevek ne more zmanjšati za 10%, ne da bi na novo definirali obseg in kvaliteta programov, ki jih določa zakon o RTV. Z argumenti bi dosegel, da ne bi bilo niti 5% znižanja. Tako potem RTV ne bi bilo potrebno dati producentom le 1 % avansa!

Tako pa se superminister hvali z lažmi. Podpora vlade kulturi naj bi ostala neokrnjena! Razen nekaj manj sredstev naj bi bilo! V čem pa vlada lahko še podpre kulturo, razen s sredstvi? S tem, da poleg direktorjev kulturnih ustanov pregleduje avtorske pogodbe? Ali pa s tem, da zahteva od njih čarovnijo, naj ob danih pogojih zaposlitev in številu zaposlenih zmanjšajo maso za plače za 5 %?

Pri tem pa se dr. Turk, kar sam zaplete v nasprotje. Namreč uradni vzrok za ukinitev ministrstva je bil, da se bo s tem privarčevalo. On pa se je pohvalil, da ima ministrstvo enega državnega sekretarja samo za področje kulture in tri direktorate, le Direktorat za medije se je nekako izločil iz polja kulture, vendar sta se pod direktorat za ustvarjalnost preselili AV in filmska kultura. Torej je prihranek le pri plači ministra. Ampak ta ubogi minister enostavno sedaj nima časa za pogovor ali polemiko s kulturniki. Če se ne motim, ima ta problem tudi na drugih področjih. Tudi na posvetu je poslušal v celoti le Zupaniča! Tako lahko ugibamo ali predlaga oziroma sprejema za kulturo škodljive sklepe zavestno ali zaradi pomanjkanja znanja oziroma ne poslušanja svojih podrejenih.

Kako cinično zveni njegova hvala, da je vlada najprej načrtovala ukinitev JAK-a oz. SFC-ja, vendar so kasneje ocenili, da je bolje, če se ohranita! Zakaj, hudiča, so o komaj ustanovljenih in uspešnih sploh razmišljali, da bi jih ukinili? Enaka, če ne bolj cinična, je navedba, da je pomembno, da naj se agenciji primarno ukvarjata s programi in ne strukturami. Ne ena ne druga se nista nikoli ukvarjali s strukturami, ampak zgolj s čim boljšo izvedbo vseh programskih nalog!

Cinično je naštevanje, kaj vse je dosegla v letu 2012, ko pa je jasno, da je vsaj 80% tega rezultat delovanja, ko je kultura še imela lastno samostojno ministrstvo. Da so se projekti , kljub ponekod drastičnemu zmanjšanju sredstev, odvili tako kot so se, je zasluga požrtvovalnih kulturnih delavcev. Ministrstvo očitno ni zagotovila nobenih 10 mio € denarja za Evropsko prestolnico kulture, ker to vse bazira na podpisanih pogodbah, ki jih je sklenilo MzK!

Laže, ko pravi, da je bil le redko prestavljen ali zmanjšan kakšen razpis. Samo na področju, ki ga spremljam, je jasno, da je bil razpis SFC-ja za AV medije objavljen tako pozno, da ni bilo iz tega naslova porabljenega niti evra. Ob tem pa je bil razpis manjši za 800.000 evrov kot leta 2011! Tudi razpis za subvencije za film je bil objavljen šele konec leta in prav tako brez porabe v letu 2012! Znesek za SFC se je že v proračunu zmanjšal za 40 %. Ne za 5 ali 15 %. Za 40 %!!! Pri tem, pa je omejitev financiranih zaposlenih in sredstev za delovanje po ZUJF-u povsem onemogočila vsaj solidno delovanje SFC-ja!

Prazna hvala je tudi, da naj bi ministrstvo dobro delalo. Zakaj je bil torej program dela SFC-ja na vladi potrjen šele 2. avgusta?Zakaj MIZKŠ ni ugotovilo, da pripravljen za sprejem ni primeren? Zakaj potem, ko se je videlo, da je bil slab, v dveh mesecih ni doseglo potrditev rebalansa na vladi? Zakaj ni zavrnilo Tarife SFC-ja, ki je bila sprejeta po nepravilnem postopku in je sploh skregana z zdravo pametjo? Producenti morajo sedaj plačevati SFC-ju, da jim odobri subvencije! MIZKŠ na področju kulture (posebno AV medijev in filma) zagotovo ne dela dobro. Hočete še en dokaz? Kdaj je stroki predstavil spremembe ustanovnega akta Viba studia? Zakaj je javnost izvedela, da ga sploh spreminjajo, šele ko ga je vlada sprejela?

Dr. Turk, zakaj trdite, da se niste ukvarjali s »umetniškimi« vsebinami, ko pa so vaše izjave in pojasnila zabeležene? Zakaj ste zopet strahopetni in ne navedete, katere po vaše sporne kulturne projekte je prejšnja vlada financirala s javnimi sredstvi? Da bi vedeli, kako razmišljate?

Ni mi jasno, kakšen kronski dokaz naj bi bilo natolcevanje o kolumni kakega direktorja. Če gre za komuno vašega direktorja direktorata dr. Boruta Rončeviča, ki so si jo izbrali udeleženci posveta Nacionalnega sveta za kulturo kot osnovo za razmišljanje, to vsekakor ne more biti noben dokaz. Še manj kronski. Ste morda mislili, da se kulturna in intelektualna srenja ne bi smela ukvarjati z avtorskim delom človeka, ki ste ga vi osebno predlagali na pomembno mesto na ministrstvu? Kaj se vi ali on sam ne strinjate s tem, kar je zapisal? Da naj bi potrebovali radikalno drugačen gospodarski, politični in kulturni sistem. Sistem, ki bi ga najbolje uveljavil razsvetljeni absolutist, dosegli pa z zelo selektivnim rekrutiranjem (skoraj tako odločno, kot je bila denacifikacija v Nemčiji). Namesto nejasnega namigovanja bi bila na mestu javna beseda, da se verjetno z njem strinjate, ker ga sicer ne bi postavili na čelo direktorata visoko šolstvo in znanost, da lahko svojo (in verjetno vašo) vizijo uresničuje.

Minister, pri vprašanju pljuvanja in obešanja lutk gre za neko drugo kulturo, ki nikoli ni spadala pod MzK. Gre za politiko in politično kulturo! Ja, in tudi informacijsko družbo, ki je orodje, ki ga tudi razsvetljeni absolutisti ne bi mogli obvladati. Ravno kultura pa je tisto, kar proteste v Ljubljani polni z energijo, ki daje upanje, da se bo politična kultura spremenila!

Ja, minister, kultura je bila in bo zagotovo preživela tudi vaša, pogosto napačna ravnanja. Bo tudi v naprej, ne glede na to, koliko denarja bo zanjo. Preživela bo kljub vašem ministrovanju in ne zaradi njega!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.