Darja Kocbek

, 09:15  |  Ekonomija

Kako je bog naredil bankirja

Osmi dan je bog pogledal na svoj načrtovani paradiž in rekel: »Potrebujem nekoga, ki to lahko na hitro spremeni v denar.« Tako je naredil bankirja, na spletni strani MarketWatch piše Brett Arends. Bog je rekel, da potrebuje nekoga, ki nič ne prideluje in nič ne izdeluje, a si bo sposojal denar od ljudi po ničelni obrestni meri ter ta denar posojal nazaj ljudem in jim zanj zaračunal 2-, 5- ali 10-odstotne obresti, sam pa si bo za to početje izplačal nagrado. Tako je bog naredil bankirja.

Bog je rekel. »Potrebujem nekoga, ki bo jemal denar od ljudi, ki delajo in varčujejo, bo s tem denarjem ustvaril internetni balon (tako imenovani balon dotcom), nepremičninski balon, borzni balon, naftni balon, balon dobrin in balon obveznic, naredil še en borzni balon, to potem prodal ljudem v mestih Poughkeepsie, Spokane in Bakersfield, sebi pa izplačal novo nagrado.« Tako je bog ustvaril bankirja.

Bog je rekel. »Potrebujem nekoga, ki bo gradil stanovanja v močvirjih in puščavah, bo uporabljal slabe materiale in denar od drugih ljudi, te domove nato uporabil kot varščino za Ponzijevo shemo, ki jo lahko proda upokojencem v Kaliforniji in Michigenu in na Švedskem. Potrebujem nekoga, ki bo potem zarubil te domove, iz njih nagnal stanovalce, ugasnil klimatske naprave in zaprl vodo ter čakal, da bodo propadli. In potem sebi izplačal novo nagrado.«

Bog je rekel: »Potrebujem nekoga, ki bo ljudem s slabo kreditno sposobnostjo posojal denar s 30-odstotno obrestno mero, z namenom, da bi si dvignil ceno delnice na borzi, potem pa tik preden bodo ti krediti postali slabi, prodal svoje delnice in preprosto odšel. In nekoga, ki bo kasneje, ko ga bo kdo o tem spraševal, s solzami v očeh razlagal, da ga je v to prisilila vlada.«

Bog je rekel: »In potrebujem nekoga, ki bo vsakomur pridigal, da mora stati na lastnih nogah, sam pa takoj, ko bo zabredel v težave, tekel k vladi po pomoč. In nekoga, ki bo denar od pomoči uporabil za predvolilno kampanjo kandidatom, ki bodo, ko bodo izvoljeni v kongres, ob njegovih grehih gledali vstran. In potem sebi izplačal še eno nagrado.« Tako je bog naredil bankirja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.