Igor Mekina

 |  Svet

Obama – slabši od Busha?

Obamin program ubojev s pomočjo »brezpilotnih letal« se sooča z vse večjim številom kritik. Kritizira ga celo glavni pravni strateg »zakonitosti mučenja« v administraciji Georga Busha.

Ameriški predsednik Barack Obama ima resen problem. Njegov program »brezpilotnih letal«, s katerimi predsednik osebno odloča o smrti domnevnih »teroristov« (in v dveh primerih celo ameriških državljanov), so v liberalnih krogih začeli kritizirati celo tisti, ki so bližji konservativnim krogom. In čeprav velja Barack Obama še zmeraj za »naprednejšega« od svojega predhodnika glede cele vrste družbenih vprašanj, se glede spoštovanja človekovih pravic povezanih z različnimi konflikti za mnoge Američane vse bolj kaže v še slabši luči kot George Bush. Kar je za nekoga, ki je dobil celo Nobelovo nagrado za mir, seveda precejšen problem.

Tako je na primer nedavno John Yoo, pravnik, ki je za Bushevo administracijo napisal tisti znameniti »memorandum«, s katerim je bilo kot »zakonito« razglašeno mučenje ujetnikov oziroma »waterboarding« na straneh Wall Street Journala opozoril na »pravi problem Obaminega navodila glede brezpilotnih letal.«

Yoo, ki poučuje pravo na Univerzi Berkeley v Kaliforniji, je namreč napadel Obamino ubijanje teroristov iz daljave, s pomočjo brezpilotnih letal, kot še veliko večji napad na človekove pravice, kot pa je bil to primer z »njegovim« mučenjem zapornikov. »Namesto da bi ujeli teroriste – na osnovi česar je mogoče pridobiti najbolj pomembne informacije o Al Kaidi – se gospod Obama zanaša skoraj samo na napade z brezpilotnimi letali, s čemer se je izognil težavnim vprašanjem o zapiranju teroristov. Vendar pa te smrti iz neba osebne svoboščine kršijo še veliko bolj, kot pa jih je kadarkoli 'vodno deskanje' treh voditeljev Al Kaide,« je Yoo zapisal v svojem članku. Yoo v svoji kritiki ni sam. Mnogi opozarjajo na dejstvo, da predvsem zaradi podpore, ki jo uživa Obamina administracija, v večini ameriških medijev ni podrobnejše kritike »Bele knjige State Departmenta o ciljnem ubijanju Američanov«, za razliko od podrobnega ukvarjanja medijev z vprašanjem mučenja, ki se je v Iraku, Afganistanu in po številnih državah sveta dogajalo v času Busheve administracije. Pri tem so še posebej zabavna stališča ameriškega generalnega tožilca Erica Holderja, ki je najprej zatrjeval da bi osumljence za terorizem morali najprej poskusili obsoditi pred sodišči, vendar je istočasno podprl njihovo ubijanje s pomočjo brezpilotnih letal.

Nick Gillespie ocenjuje, da gre za svojevrstno »intelektualno korupcijo« liberalcev. “To ni nujno ideološka hipokrizija liberalcev, ki bi zamenjali svoj nastop v skladu s tem, kateri človek je na položaju – gre še za nekaj bolj temeljnega in še bolj resnega. S tem se nam kaže, da so ob vsem svojem širokoustenju o tem, kako so branilci vsega, kar je dobro in pošteno v družbi, v trenutku, ko je potrebno narediti odločilno potezo, preštevilni novinarji pokažejo, da so pripravno orodje za oblastnike – in da podpirajo tudi moč ubijanja.”

Vendar ta ocena ni enoznačna. V New Yorkerju in New York Timesu in še nekaterih medijih je bilo namreč res objavljeno več člankov, ki so odkrito kritizirajo administracijo Baracka Obame. Morda najbolj oster je bil profesor prava na Univerzi Georgetown David Cole, ki je nedavno dejal, da je pravi problem »predsednikova želja po tajni, neomejeni moči ubijati, celo Američane, brez nujnega procesa javnega preverjanja. »Morda res obstajajo izredne situacije, ko je takšno ubijanje dovoljeno,« je dodal, toda kot nujnost zapovedal proces javnosti takšnega procesa odločanja. »Kako smo lahko svobodni, če imamo vlado, ki lahko ubija v tajnosti? Kako je lahko suverena avtoriteta odgovorna ljudem, če lahko zavrne vpogled v svoje lastne akcije?« se je vprašal profesor in dodal, da je neomejena moč povezana z izginotji v »banana republikah« ne pa nekaj, »kar bi bilo značilno za velike demokracije«. In prav zato bodo tudi v prihodnje, ko se bo neskončna »vojna proti terorizmu« še naprej premikala od države do države največje žrtve teh napadov, poleg neposrednih žrtev, še dolgo časa svoboščine števlnih ljudi po svetu - in med njimi tudi pravice državljanov ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.