Darja Kocbek

, 09:20  |  Ekonomija

Za škandal so odgovorni proizvajalci, a odgovornost mora prevzeti tudi potrošnik

Sem krava ali konj?

Sem krava ali konj?
© Borut Peterlin

Ostrejše kontrole mesa so smiselne, niso pa rešitev. Pripravljeni moramo biti za meso spet plačati več, v nemškem die Zeit ob širjenju škandala s konjskim mesom piše Lydia Klöckner. Od odkritja konjskega mesa v govejih živilih v veleblagovnicah so predstavniki organizacij za varstvo potrošnikov ogorčeni, nemška ministrica za varstvo potrošnikov Ilse Aigner je ocenila, da so »kriminalni goljufi spravili na slab glas celotno panogo«. Da jim je treba s temi kriminalnimi dejanji prenehati, pravi tudi evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Tonio Borg, ki je že napovedal nove poostrene predpise.

Lydia Klöckner pravi, da je jeza politikov upravičena, saj je prodaja cenejšega konjskega mesa kot goveje res goljufija. Toda ostrejše kazni, ostrejše kontrole in ostrejši nadzor lahko ta problem rešijo le začasno. In ti predlogi za rešitev temeljijo na predpostavki, da so odgovorni za škandal le pohlepni trgovci. Z oznakami »goljufija« in »zločin« so politiki potrošnike izvzeli iz kroga odgovornih.

»Potrošniki tako sprejemamo vlogo žrtve, ki nam dejansko ne pripada, kajti kot je pokazal že škandal z dioksinom lani spomladi, je z našim ravnanjem ob nakupih, nekaj narobe. Ni nam treba ugotavljati, katero meso je v zamrznjeni lazanji. Ni nam treba vedeti, da so na etiketah laži. Bi pa nas moralo vsaj začuditi, kako proizvajalcem živil uspe mesne izdelke proizvajati za manj kot dva evra. Ni treba kupcu vedeti, da reja, klanje in predelava goveje živine stane 1200 evrov. Je pa očitno, da je z dampinškimi cenami v veleblagovnicah nekaj narobe, treba jih je samo primerjati s cenami pri regionalnih mesarjih,« piše Klöcknerjeva.

Ugotavlja, da potrošniki poceni mesa ne kupujejo zaradi nevednosti, ampak zato, ker se branijo priznati, da je meso lukuzna dobrina. S tem, ko kupujejo pečenice za 70 centov, bolonjsko omako za 99 centov ali prekajenega lososa za 2,50 evra, sporočajo trgovcem, da ti izdelki več niso vredni. Uživanje poceni in okusnega mesa vsak dan danes očitno razumemo kot temeljno pravico. Zaradi tega sodobni potrošnik raje kupuje vsak dan poceni meso kot enkrat na teden kakovostno meso. Zato ni čudno, da se pritisk na proizvajalce stopnjuje, da so prisiljeni še več živali za še manj denarja rediti na še manj prostora ali pa govedino mešati s štiri krat cenejšim konjskim mesom, piše nemška novinarka. Novinarji britanskega dnevnika Guardian razlog, da ljudje kupujejo poceni mesne izdelke v veleblagovnicah, vidijo tudi v zniževanju standarda ljudi. Ker imajo vse tanjše denarnice si vse več državljanov lahko privošči samo še ceneno meso.

Lydia Klöckner v nemškem die Zeit zaključuje, da so za goljufijo s konjskim mesom nedvomno odgovorni proizvajalci, a tudi potrošniki bi se morali zavedati, da so odgovorni za to, kaj kupijo in niso preprosto prepuščeni goljufijam živilske industrije. Potrošnike mora bolj zanimati, od kod prihaja njihova hrana, da bodo lahko ocenili realno vrednost mesa in hrane živalskega izvora. Potrošnik se mora tudi zavedati, da so nizke cene le redko srečno naključje, večinoma so znak, da je v prehranski verigi nekdo na ta račun nastradal – bodisi so to posredniki bodisi živali bodisi kakovost mesa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.