Igor Mekina

 |  Svet

Medalje za »hrabre« pilote brezpilotnih letal

Piloti ameriških brezpilotnih letal, ki svoje tarče ubijajo s pomočjo »džojstikov« nekaj tisoč kilometrov od bojišč bodo za svojo »hrabrost« kmalu dobili posebne medalje

Vojaški piloti so v neštetih bitkah svoje medalje doslej služili na najbolj nevaren način – izpostavljeni nevarnosti sestrelitve sovražnikovih letal ali protiletalskih izstrelkov. In zato so dobivali številne, zaslužene medalje. Toda vse to je že od tedaj, ko so se v vojaški uporabi znašla brezpilotna letala postalo preteklost. Sedaj ta letala (UAV) »pilotirajo« piloti, ki sedijo v klimatiziranih zabojnikih nekaj tisoč kilometrov daleč od mest, kjer jih uporabljajo (in sploh niso »bojišča« pač pa večinoma države, ki živijo v miru) in sejejo smrt »teroristom« iz neba v skladu z odločitvami pripadnikov obveščevalnih služb in vojske, ter ob osebni odobritvi vsake »letalske eksekucije« s strani ameriškega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir, Baracka Obame.

To seveda ni najbolj podobno letalskim bojem in spopadom. Toda, da bi bil absurd še večji, sedaj Pentagon pripravlja posebne medalje, ki jih bodo dobivali samo »piloti« brezpilotnih letal za svoje uspehe. Nova medalja za vojne zasluge naj bi bila namreč namenjena tudi možem in ženam, ki se naporno borijo na "virtualni fronti« tako, da z znojnimi rokami stiskajo »džjostike«. Podeljevali jih bodo za »izjemne zasluge« pri vojaških operacijah. In to vojakom, ki jim zato, da bi okusili prave bitke, nikoli ne bo potrebno zapustiti sobe z napravami za daljinsko vodenje.

Govorice o tej »posebni medalji« so se pojavile že julija lani, ko je Washington Post odkril, da je vojaški heraldični institut v skladu z zahtevami Pentagona pripravil šest alternativnih primerkov nove medalje, ki se bo podeljevala »hrabrim pilotom brezpilotnih letal«. Te primerke menda sedaj proučuje ministrstvo za obrambo.

Seveda pa vse to ni ostalo brez kritik. Neodvisni Novi ameriški inštitut je v svoji zadnji študiji razkril, da se napadi brezpilotnih letal v času Obamine administracije štirikrat tako pogosti kot v času Busheve administracije. Doslej naj bi ti napadi ubili že več kot 3000 ljudi, med njimi pa tudi nekaj ameriških državljanov, večinoma civilistov. Po podatkih Pakistana namreč za vsako »vojaško« opravičljivo tarčo umre okoli 50 civilistov. Zato ni nenavadno, da je v časniku Salon novinar Glenn Greenwald ob začetku afere zapisal, da “opravičevanje napadov z brezpilotnimi letali zahteva, da se delamo, kakor da te akcije zahtevajo neko vrsto hrabosti in zato ameriška vojska vse hitreje sprejema korake, s katerimi želi zgraditi fasado vojaškega poguma za pilote brezpilotnih letal.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.