Borut Mekina

, 17:30  |  Politika

Nepotizem: Objavljamo odločbo inšpektorata

V podjetju Plinovodi svoje napake tudi niso popravili, ampak so zgolj legalizirali službi Niki Janša in Tadeju Tanku.

V podjetju Plinovodi svoje napake tudi niso popravili, ampak so zgolj "legalizirali" službi Niki Janša in Tadeju Tanku.

Je bila zaposlitev premierove hčerke Nike Janša v državnem podjetju Plinovodi zgolj "površnost"? So sklepi protikorupcijske komisije glede zaposlitve sina predsednika poslanske skupine SDS Tadeja Tanka "bedarija"? Vse skupaj pa še en poskus politične diskreditacije premiera?

Direktor Plinovodov Marjan Eberlinc, Jože Tanko in Janez Janša so se včeraj in danes ponovno spravili na protikorupcijsko komisijo v doslej največjem nepotističnem škandalu. Eberlinc je za RTV Slovenija včeraj trdil, da so mimo internih pravil zaposlili hčerko in sina obeh najpomembnejših politikov vladajoče stranke, češ, da so želeli pomladiti kader. Janez Janša je spet poskušal vlogo protikorupcijske komisije spolitizirati, Jože Tanko pa je na današnji tiskovni konferenci dejal, da protikorupcijska komisija sploh ne bi smela preiskovati podjetja "ki ni v večinski državni lasti, kar presega njihove pristojnosti," zaradi česar je 36 poslancev danes vložilo zahtevo za presojo ustavnosti zakona o integriteti.

Toda v tem, konkretnem primeru protikorupcijska komisija ni prava "tarča." Tokrat glavne naloge ni opravila protikorupcijska komisija, ampak že drugi neodvisni organ: državni inšpektorat za delo.

Odločba protikorupcijske komisije temelji namreč prav na ugotovitvah inšpektorata, kjer so se z zadevo začeli ukvarjati že 29. novembra 2012, delo pa so končali 18. januarja 2013. Tako so prav v inšpektoratu ugotovili, da so v Plinovodih zaposlili Niko Janša, ki pogojev ni izpolnjevala, medtem ko "ostali kandidati, ki so se na razpis prijavili so izpolnjevali s pravilnikom določene pogoje za zasedbo delovnega mesta." Ravno tako so prav v inšpektoratu sklenili, da so v Plinovodih želeli "zaposliti točno določene osebe." Ne mlade, ampak "točno določene," je zapisala inšpektorica. Ta se je v ugotovitvah sklicevala tudi na diskriminacijo ostalih kandidatov in na 49. člen ustave, saj bi morala biti delovna mesta pod enakimi pogoji dostopna vsem. In ne zgolj sinovom in hčeram politikov.

V podjetju Plinovodi svoje napake tudi niso popravili, ampak so zgolj "legalizirali" službi Niki Janša in Tadeju Tanku. Storili so torej še en korak več: zaradi sina in hčerke dveh najpomembnejših, vladajočih politikov, so spremenili interne akte. Franc Rančigaj, glavni inšpektor za delo, nam je ob tem dejal, da lahko njihovi inšpektorji v takšnih primerih izrečejo zgolj globo, pogodb o zaposlitvi pa ne morejo razveljavljati. Več v jutrišnji Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.