|  Politika

Bratuškova je kandidatka za mandatarko

Objava Romana Jakiča na Twitterju

Objava Romana Jakiča na Twitterju

Pozitivna Slovenija za mandatarko morebitne nove vlade predlaga vodjo stranke Alenko Bratušek, svet PS pa je v četrtek poslansko skupino pozval, naj vloži konstruktivno nezaupnico vladi. Zoran Janković je ponudil t.i. bianco odstopno izjavo z mesta predsednika PS. Njegov odstop je tudi zahteva potencialnih partneric za sodelovanje v novi vladi. "Za tiste, ki verjamejo, da je v Sloveniji treba nekaj spremeniti, je izgovorov konec," je po seji sveta povedala Bratuškova.

Kdaj bi utegnili vložiti nezaupnico, ni konkretno odgovorila, saj se bodo o tem in o drugih rokih pogovorili s poslanskimi skupinami. Po njenem mnenju je prav, da se vlada oblikuje za prehodno obdobje in da se stranke dogovorijo, kdaj bo šla po zaupnico v DZ. To bi bilo po njenih besedah stvar dogovora, ocenjuje pa, da bi bila vlada za maksimalno eno leto.

Potencialne partnerice morebitne nove vlade je Janković po seji sveta stranke pozval, naj ne iščejo težave v PS. Odstopil bo z dnem, ko bo sestavljena nova vlada. Svet PS je sporočil tudi, da nasprotuje izigravanju ustave v smislu slamnatega mandatarstva.

Kot je dejal Janković, je že na kongresu stranke 12. januarja, ko je zamrznil svoj status predsednika PS, povedal, da so razmere izjemno težke, vlada Janeza Janše pa da dela slabo. Spomnil je, da so stranke, ki so zdaj potencialne partnerice nove vlade, v začetku tega mandata DZ, januarja 2012, že parafirale koalicijsko pogodbo in imajo tako že pripravljen program. Kljub parafirani pogodbi koalicije takrat niso oblikovale, temveč sta DL in DeSUS vstopili v Janševo koalicijo.

Alenka Bratušek: Za tiste, ki verjamejo, da je v Sloveniji treba nekaj spremeniti, je izgovorov konec.

Alenka Bratušek: "Za tiste, ki verjamejo, da je v Sloveniji treba nekaj spremeniti, je izgovorov konec."
© Borut Peterlin

"Ta sporazum je bil usklajen tako glede pokojnin, infrastrukturnih projektov in drugih točk med vsemi štirimi strankami, torej PS, SD, DL in DeSUS," je pojasnil Janković. Kot pravi, je namreč PS pripravljena sprejeti odgovornost vodenja vlade na podlagi koalicijske pogodbe, ki je že parafirana. "Zdaj imamo priložnost, da v skladu z volilnim izidom zadnjih volitev sklenemo dogovor. Če tega ne bo, pa bom z veseljem razmislil o predčasnih volitvah," je dejal.

"Zoran Janković ni ovira za boljši jutri, za boljšo Slovenijo. Zoran Janković ne more biti ovira. Gospodje imajo program, ki so ga parafirali, naj ga redefinirajo, pogledajo, naj se dogovorijo o predlogu, da se gre po zaupnico čez osem, devet, deset mesecev, to je stvar dogovora tistih, ki se pogajajo," je dodal. Ali se bo Janković kdaj vrnil na funkcijo predsednika PS, pa bo po njegovih besedah na prihodnjem volilnem kongresu odvisno od njegove osebne odločitve glede kandidature in od odločitve članov kongresa.

V četrtek se je tako že nekoliko bolj razjasnil možen razplet dogodkov na političnem parketu. Člani predsedstva SD so popoldne sprejeli sklep, da vlada Janeza Janše ni dobra rešitev in da "je treba narediti vse, da čim prej gre". Sklenili so, da bodo podprli nezaupnico Janševi vladi, a le, če Janković odstopi z vrha PS, je po seji povedal predsednik SD Igor Lukšič. "Od te točke smo pripravljeni za pogajanja o programu nove vlade in za čas trajanja te vlade," je dejal.

SD je tedaj sporočila, da od PS pričakuje predlog za mandatarja, ki bo imel program in v njem določeno, kdaj bodo predčasne volitve. Potem se bodo z mandatarjem pogovarjali o programu vlade in datumu volitev. Kot je še povedal Lukšič, se ni pogovarjal z "nobenim izklicanim morebitnim kandidatom". "Kot predsednik stranke se bom pogovarjal z realnimi kandidati, ki bodo imeli mandat vsaj v svoji stranki," je dejal.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber in vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa sta že dopoldne potrdila, da je Bratuškova neformalna kandidatka za mandatarko. Vse pa je odvisno od tega, ali jo bodo potencialni koalicijski partnerji tudi podprli, je v izjavi novinarjem dejal Jurša. Ocenil je, da je za konstruktivno nezaupnico že dovolj poslanskih glasov.

Veber je medtem izrazil pričakovanje, da bodo predlog za kandidaturo Bratuškove uradno dobili tudi v presojo. Če pa se bo Bratuškova za to odločila, pričakuje, da se pride v poslansko skupino predstaviti. Meni, da napoved podpredsednika DL Janeza Šušteršiča po sredini seji sveta, da ne bo kandidat za finančnega ministra, odpira možnost dogovarjanja o novi vladi.

Na aktualno politično dogajanje so se v četrtek odzvali tudi v koalicijskih SDS in NSi. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko tako meni, da so zgodbe, povezane z odstavljanjem Janše, "zgodbe, ki kažejo samo na to, da je celotna ost slovenske politike in družbe usmerjena proti eni osebi in proti eni sami stranki".

"DL je očitno morala pojesti močan cmok, če se je uklonila zahtevi SD, da umakne svojega pravzaprav najbolj izpostavljenega ministra v prejšnji vladi, da ga ne bodo več zajeli v nobeno kadrovsko zgodbo nove koalicije, zato da bi tudi SD pristopila k rušitvi sedanjega predsednika vlade", je Tanko dejal danes v komentarju odločitve sveta DL, da bo DL glasovala za konstruktivno nezaupnico.

DL je namreč v sredo sklenila, da bo podprla konstruktivno nezaupnico, če bo ta vložena. Ta bi vodila do predčasnih volitev ali pa do "dobre vlade", je pojasnil predsednik DL Gregor Virant.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa meni, da mandatar morebitne nove vlade ne bo imel lahkega dela. Ocenjuje namreč, da so predsedniki potencialnih partneric "precej egocentrični" in jih bo zato "težko držati skupaj".

Čudi jo sicer, da vlade niso sestavili že prej, ob čemer je tudi kritična: "Govori se le o imenih in kako zrušiti sedanjo vlado, nič pa ne slišimo o programu, kaj bo delala naprej". NSi, ki za zdaj še edina ostaja v koaliciji ob največji vladni stranki, v drugačno sestavo vlade ne bo šla, je zagotovila Novakova. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.