, 11:40  |  Svet

Južna Koreja dobila prvo predsednico

Park Geun Hye prisegla kot prva južnokorejska predsednica

Park Geun Hye, ki je bila decembra lani izvoljena za prvo predsednico Južne Koreje, je danes prisegla na položaj. 61-letna Parkova je na položaju nasledila kolega iz konservativne stranke Lee Myung Baka. Na najvišji položaj v državi se je povzpela 50 let po tem, ko je njen oče prevzel oblast z vojaškim udarom. Z železno pestjo je Park Chung Hee vladal naslednjih 18 let do leta 1979, ko je bil ubit v atentatu.

V svojem govoru je Parkova napovedala ničelno toleranco do kakršnihkoli dejanj Severne Koreje, ki bi ogrožala njeno državo, severno sosedo pa pozvala k opustitvi jedrskega programa. Obljubila je tudi oživitev gospodarstva v državi. Dva tedna potem, ko je Severna Koreja izvedla svoj tretji jedrski poskus, je Parkova pozvala režim v Pjongjangu, naj se "nemudoma odpove svojemu jedrskemu programu" in se raje posveti razvoju. "Nedavni jedrski poskus Severne Koreje je izziv za preživetje in prihodnost korejskega naroda in jasno je, da bo največja žrtev Severna Koreja sama," je dejala Parkova.

Napovedala je tudi, da ne bo "tolerirala nobenih dejanj, ki bi ogrožala življenje njenega naroda in varnost njene države". Hkrati pa je obljubila, da si bo v skladu z obljubami iz kampanje prizadevala za boljše odnose med sosedama, pri čemer želi okrepiti medsebojno zaupanje. Večino svojega govora je sicer posvetila gospodarstvu, pri čemer je med drugim obljubila nova delovna mesta in povečanje blaginje. To naj bi poskušala doseči s "kreativno ekonomijo in ekonomsko demokratizacijo", v središču katerih bosta znanost in tehnologija. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.