, 16:30  |  Politika

Koalicijo danes zapušča že tretja stranka

Žerjav in Bogovič odstopila z ministrskega položaja

Radovan Žerjav, predsednik stranke, ki jo 'Janša reže kot salamo', zapušča koalicijo.

Radovan Žerjav, predsednik stranke, ki jo 'Janša reže kot salamo', zapušča koalicijo.
© Borut Krajnc

Stranka SLS danes izstopa iz koalicije, je na novinarski konferenci sporočil predsednik stranke Radovan Žerjav. Slednji s tem odstopa tudi s položaja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, s položaja ministra za kmetijstvo in okolje pa odhaja podpredsednik SLS Franc Bogovič. Odstopni izjavi sta že odposlala, SLS pa se zdaj seli v opozicijo. Na odstop ministrov SLS se je predsednik vlade Janez Janša odzval na družbenem omrežju Twitter. "Danes je vlado zapustil najslabši minister za gospodarstvo v zgodovini Slovenije. Niti nujnih obveznosti se mu ni zdelo vredno opraviti," je zapisal.

SLS je izstop iz koalicije napovedovala z marcem, a so se po besedah Žerjava "zadeve odvile hitreje", kot so pričakovali. Dogodki, povezani s sestavljanjem nove vlade in konstruktivno nezaupnico, so po njegovi oceni dobili pospešek tudi zaradi nagovora premiera Janeza Janše na shodu Zbora za republiko. Kot je pojasnil Žerjav, pa v vsakem primeru z današnjo potezo sledijo sklepom organov stranke. Poudaril je, da je trenutno politično okolje v Sloveniji "nevzdržno". "Z načinom, ki smo mu priča v zadnjih tednih in mesecih, z diskreditacijami, manipulacijami in lažmi, nekega normalnega sodelovanja med posameznimi političnimi strankami ne more biti," je poudaril. Zato je po njegovem mnenju prva naloga slovenske politike vzpostavitev normalnih pogojev za delovanje.

Ob tem v SLS obžalujejo, da se ni našla možnost, v kateri bi bili pripravljeni sodelovati, torej da bi se premier v obstoječi sestavi vlade "preprosto zamenjal", je dejal Žerjav. Ponovil je, da SLS v morebitni novi vladi ne bo sodelovala in se vrača v opozicijo, kjer bo njen konstruktivni člen. SLS je tako že tretja stranka, ki je zapustila vlado Janeza Janše. Zaradi poročila protikorupcijske komisije o kršitvah protikorupcijske zakonodaje premiera Janše sta namreč iz koalicije že odšli stranki DL in DeSUS. Vlada sicer skupaj z ministri in premierom šteje 13 članov, v aktualni vladi pa ostajajo le še ministri iz vrst SDS in NSi. Skupaj s premierom jih je torej še sedem, kar po mnenju pravnih strokovnjakov ravno še zadošča za sklepčnost vlade.

Poslanci PS so v petek vložili konstruktivno nezaupnico Janševi vladi, za mandatarko pa predlagajo Alenko Bratušek. O nezaupnici bodo poslanci predvidoma glasovali v sredo na izredni seji. V SLS so že pred časom napovedali, da bodo podprli vse aktivnosti, ki bodo vodile do predčasnih volitev. Danes pa je predsednik SLS Žerjav dejal, da bi bilo konstruktivno nezaupnico treba podpreti, saj je to "edina pot k predčasnim volitvam". Stranka na organih dokončne odločitve še ni sprejela, a jo bo kmalu, je napovedal.

Žerjav tudi obžaluje, da so njegovo delo kot ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo obremenjevale nepomembne in neproduktivne zadeve. V nekem drugem vzdušju bi bili lahko veliko bolj uspešni, je poudaril. Oba z Bogovičem ocenjujeta, da sta v danih okoliščinah kot ministra poskušala storiti vse, kar se je dalo. Med projekti, na katere sta po mnenju Bogoviča lahko oba ponosna, pa je zagotovo velik premik pri črpanju kohezijskih sredstev. Tako Žerjav kot Bogovič se sicer po današnjem odstopu s funkcij ministrov kot poslanca vračata v DZ. Je pa Žerjav pojasnil, da sam išče "svojo rešitev v gospodarstvu".

Pojasnjevala sta tudi nekatera razhajanja vodstva SLS z vodstvom Slovenske kmečke zveze pri SLS. Žerjav je povedal, da razloge za nezadovoljstvo vidi le v tem, da je vodstvo stranke udejanjilo tisto, kar je na kongresu stranke leta 2009 napovedalo. Stranka po njegovih besedah ni namenjena temu, da bi nekdo v njej iskal osebne interese, pač pa je v ospredje treba postaviti interese stranke in države. Kot je dejal Žerjav, najbrž prihaja čas, ko bo ta nesoglasja treba razrešiti. "Neko apokalipso bo ta stranka znotraj tega dela morala preživeti," je pojasnil. Bogovič pa je opozoril, da bodo morali predstavniki SKZ "videti celo njivo in ne samo svoj vrtiček".

V vladi tako poleg SDS ostaja le še NSi, v kabinetu predsednika vlade pa pojasnjujejo, da so danes prejeli odstopne izjave Žerjava, Bogoviča in tudi ministra za zdravje Tomaža Gantarja iz vrst DeSUS, ne pa tudi odstopne izjave zunanjega ministra Karla Erjavca. Erjavec, sicer predsednik DeSUS, je potrdil, da je odstopno izjavo poslal po pošti. Predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je odstopil kot gospodarski minister, je preko Twitterja že odgovoril na tam zapisane navedbe premiera Janeza Janše, da je vlado danes zapustil najslabši minister za gospodarstvo v zgodovini države. "Zahvaljujem se ti za tvojo oceno mojega dela in ti želim vse dobro v prihodnosti," je Žerjav odgovoril na profilu SLS. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.