, 11:40  |  Svet

Italija - leva sredina in Beppe Grillo

Levi sredini v Italiji tesna večina v poslanski zbornici

Levosredinska koalicija Piera Luigija Bersanija je na predčasnih parlamentarnih volitvah v Italiji dobila tesno večino v poslanski zbornici. Tudi v senatu je Bersanijeva koalicija dobila večino glasov, ni pa ji uspelo zasesti večine sedežev, kažejo rezultati, ki jih je davi objavilo italijansko notranje ministrstvo. Po preštetju vseh glasov z volitev, ki so potekale v nedeljo in ponedeljek, je Bersanijeva koalicija za poslansko zbornico dobila 29,54 odstotka glasov in tako zasedla 340 sedežev. Tik za njo pa se je uvrstila desna sredina bivšega premiera Silvia Berlusconija, ki je pobrala 29,18 odstotka glasov, zasedla pa 124 sedežev.

Za senat je Bersanijev blok sicer pobral največ glasov, to je 31,63 odstotka, ne pa tudi večine sedežev. Zasedel jih bo namreč 113, medtem ko jih bo šlo Berlusconijevemu zavezništvu, ki je pobralo 30,72 odstotka glasov, 116. Leva sredina bo morala tako v zgornjem domu parlamenta, od katerega potrditve so odvisni vsi zakoni, poiskati partnerja. Na tretje mesto v senatu se je presenetljivo uvrstilo protestno gibanje Pet zvezd komika Beppeja Grilla, ki je pobralo 23,79 odstotka glasov in bo imelo 54 sedežev. Hud udarec pa je na volitvah utrpel odhajajoči tehnični premier Mario Monti, ki je s svojim sredinskim zavezništvom pobral le 9,13 odstotka glasov in tako zasedel 18 sedežev. V poslanski zbornici je medtem gibanje Pet zvezd s 25,55 odstotka glasov postalo celo najmočnejša posamična stranka, imelo pa bo 108 poslancev. Montijevo zavezništvo je pobralo 10,56 odstotka glasov in bo imelo 45 poslancev.

Bersanijeva Demokratska stranka se je že v ponedeljek zvečer razglasila za zmagovalca volitev, a na drugi strani so po poročanju BBC v Berlusconijevem bloku ocenili, da je izid volitev pretesen, da bi lahko določili zmagovalca. Italija se je tako znašla v nekakšnem zastoju, saj je za vladanje potrebna večina v obeh domovih. To pa za tretje največje gospodarstvo v območju evra, ki je močno zadolženo in v globoki recesiji, niso dobri obeti. Na evropskih borzah je tako že v ponedeljek prvotno navdušenje ob objavi rezultatov vzporednih volitev, ki so kazali na zmago levice tako v poslanski zbornici kot senatu, popustilo. Volitev se je po podatkih notranjega ministrstva udeležilo dobrih 75 odstotkov volivcev, kar je manj od 81 odstotkov, kolikor jih je na volišča odšlo leta 2008.

V Italiji je sicer najmočnejša frakcija v poslanski zbornici deležna bonusa za stabilno večino in tako zasede 340 od skupaj 630 sedežev. V senatu pa za večino potrebuje 158 od 315 sedežev.

Beppe Grillo, vodja gibanja Pet zvezd, je edini pravi zmagovalec parlamentarnih volitev v Italiji. 64-letni komik, ki je leta 2009 gibanje, uperjeno proti politični kasti in varčevalni politiki Evropske unije, ustanovil s pomočjo spleta, je nepričakovano postal vodja najmočnejše stranke v državi. Gibanje, ki korenini v splošni razočaranosti dela Italijanov nad starimi političnimi obrazi, je na volitvah v poslansko zbornico osvojilo 25,5 odstotka, v senat pa 23,8 odstotka glasov. To je uspeh, ki ga gibanju, ki se je v kampanji zavzemalo za finančno težko uresničljive predloge, ni napovedovala nobena javnomnenjska raziskava.

Kaj volivcem pravzaprav ponuja Grillo? V političnem programu, ki ga je objavil na svojem spletnem blogu, Italijanom ponuja 20 ključnih točk za izhod države iz krize. Tako jim obljublja državljanski dohodek, 20-urni delovni teden, zastonj interenet za vse, protikorupcijski zakon, poenostavitev delovanja države, ukinitev državnega financiranja strank, zakonodajni referendum brez kvoruma, omejitev mandata poslancev in senatorjev na dvakratno izvolitev itd. Hkrati Italijanom ponuja ukinitev davka na prvo stanovanjsko nepremičnino, kar je predlagal tudi Silvio Berlusconi, ukinitev pokrajin ter ukinitev izterjevalca neplačanih davkov Equitalia, ki je uspela z intenzivnejšim delom v zadnjih nekaj letih priviti marsikaterega "revnega" bogataša.

Med nekoliko manj "reklamiranimi" predlogi njegovega gibanja so tudi takšni, ki so usmerjeni proti priseljencem. Nasprotuje na primer podeljevanju italijanskega državljanstva otrokom, ki se tujcem rodijo v Italiji, za kar si že vrsto let prizadevajo na levem političnem polu. Poleg tega je velik zagovornik izstopa Italije iz območja evra, s čimer bi državo po njegovem mnenju rešili pritiska tujih posojilodajalcev. Precejšen poudarek pa daje tudi ekologiji in drobnemu gospodarstvu, ki bi ga sam finančno močno spodbujal. Finančne rezerve Grillo vidi v obrambnem proračunu in ukinitvi nepotrebnega financiranja politične kaste. Grillove ideje tako segajo od levega do desnega pola, politični nasprotniki in osrednji mediji pa so ga razglasili za nevarnega populista. A po izjemnem uspehu na parlamentarnih volitvah bodo uveljavljene stranke očitno morale računati tudi nanj.

Grillo je volilno kampanjo vodil na trgih italijanskih mest, kjer se je vedno zbralo na desettisoče ljudi. Novinarjev se je izogibal, saj jih ne mara, ravno toliko kot ne mara politikov, zato je volivce, predvsem mlade, nagovarjal s pomočjo spletnih družbenih omrežij. Njegov blog je eden najbolj branih v Italiji, na spletnem družbenem omrežju Facebook ima prek milijon sledilcev, na Twitterju pa le kakšnih 100.000 manj. Zbrane je na svojo stran vabil s kričanjem oprijemljivih sloganov in udrihanjem čez celo politično kasto, od levice do desnice, čez varčevalne politike Evropske unije. Nagovarjal je predvsem nacionalna čustva Italijanov, sitih recesije in zviševanja davkov. Po podatkih javnomnenjskih raziskovalcev je gibanje Pet zvezd največ podpore na parlamentarnih volitvah odžrlo levici. Več kot četrtina udeležencev zadnjih volilnih shodov gibanja je na volitvah leta 2008 volila Demokratsko stranko in slabih 15 odstotkov Italijo vrednot.

Grillo, rojen v Genovi, je kariero začel kot komik. V 70. letih prejšnjega stoletja je delal na državni televiziji Rai, kjer si je tudi prislužil milijone. Z Rai so ga nazadnje napodili, ker je zbijal šale na račun takratnega premiera Bettina Craxija. V politiko je Grillo vstopil leta 2007, ko je začel preko spleta organizirati gibanje proti skorumpirani politični kasti. Leta 2009 je uradno zaživelo gibanje Pet zvezd, ki je na lanskih lokalnih volitvah doživelo prve velike uspehe. Gibanje je dobilo svojega prvega župana, v mnogih mestih so prejeli prek deset odstotkov podpore.Takrat je Grillo tudi napovedal pohod na parlament in smrt starih političnih strank. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.