|  Družba

Kardinali o začetku konklava

V Vatikanu se danes v okviru kongregacij sestajajo kardinali, ki naj bi se dogovorili o začetku konklava. Na njem bodo po četrtkovem odstopu Benedikta XVI. izbrali novega papeža. Po pričakovanjih naj bi se konklave začel v prvi polovici marca.

Šele ko se bodo vsi kardinali zbrali v Vatikanu, bodo določili datum začetka konklava, je v petkovem vabilu kardinalom z vseh koncev sveta zapisal dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano. Tiskovni predstavnik Vatikana je izključil možnost, da bi bil lahko datum začetka konklava znan že danes, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Konklava v Sikstinski kapeli se bodo sicer lahko udeležili le kardinali mlajši od 80 let in vsega skupaj naj bi jih pri tokratnih volitvah voditelja rimskokatoliške cerkve sodelovalo 115.

Benedikt XVI. je nedavno z dekretom omogočil hitrejši začetek konklava. V skladu z dosedanjimi pravili bi od izpraznitve apostolskega sedeža do začetka konklava moralo miniti vsaj 15 dni, sedaj pa se volitve novega papeža lahko začnejo že, ko so vsi kardinali z volilno pravico zbrani v Vatikanu.

Najverjetnejši scenarij naj bi bil, da se bo konklave začel naslednji teden, po poročanju nekaterih medijev 11. marca, natanko štiri tedne po napovedi odstopa Benedikta XVI. Nov poglavar rimskokatoliške cerkve bi bil tako lahko izvoljen še do časa, da bi lahko vodil vse slovesnosti ob največjem krščanskem prazniku, veliki noči. V Vatikanu sicer od odstopa papeža minuli četrtek velja obdobje izpraznjenega apostolskega sedeža. Benedikt XVI. je odstopil kot prvi papež po več kot 600 letih. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.