, 18:55  |  Kultura

Zapleteno stanje na Viba filmu

Pevec: Predčasna razrešitev sveta Vibe harmonično urejena z imenovanjem novega direktorja

Metod Pevec v filmu Na svidenje v naslednji vojni iz leta 1980.

Metod Pevec v filmu Na svidenje v naslednji vojni iz leta 1980.
© kinoteka.si

Vodenje Filmskega studia Viba film je v petek prevzel Igor Prodnik, istega dne je z mesta predsednika sveta Viba filma odstopil režiser Metod Pevec. Kot je pojasnil, je odstopno izjavo podal, ker meni, da s Prodnikom ne bi mogel sodelovati. Kot članica sveta Vibe je odstopila tudi predstavnica pristojnega ministrstva Irena Ostrouška. Kot je še povedal Pevec, naj bi mandat tega sveta Vibe trajal še približno leto dni, vendar pa je vlada v začetku februarja sprejela spremembo akta o ustanovitvi filmskega studia Viba film, ki določa, da poteče mandat svetu v tej sestavi in da se imenuje nov svet Viba filma. Kot je dejal, gre za predčasno razrešitev, "ki je harmonično urejena z imenovanjem novega direktorja Vibe".

"Svet Vibe ima še vedno tri člane in je sklepčen, tako da v tem ne vidim težav," je še dejal. Svet Vibe trenutno sestavljajo še Josip Košuta, Jaka Repanšek in Drago Jarič. Pevec je odstopil 1. marca, ker je do tedaj še upal, da bo minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk preklical imenovanje Prodnika na mesto direktorja Vibe. Turk je pri imenovanju Prodnika na mesto direktorja Vibe, kot je zatrdil, "sledil odločitvi strokovne komisije, kot to praviloma stori". Kot je še povedal Pevec, naj bi Ostrouška kot članica interne razpisne komisije za izvedbo javnega razpisa za delovno mesto direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba Film podala ločeno mnenje glede imenovanja Prodnika.

Filmarji, ki so se od sredine februarja dobivali v prostorih Vibe, kjer so zaman čakali na ministra Turka, so sklenili, da ob nastopu funkcije Prodnika ne bodo ovirali s protestnimi akcijami. Prodnik je namreč napovedal, da bo od prvega delovnega dneva komuniciral z javnostjo in da bo odgovoril na številna vprašanja, ki sta mu jih poskusila zastaviti stroka in javnost. Vendar pa se je, kot je pojasnil pevec, zgodilo ravno nasprotno, saj jim je Prodnik prepovedal srečanja v prostorih Vibe. Ker pa je na Vibi tudi nekaj najemnikov, ki redno redno plačujejo najemnino, se bodo tam še naprej srečevali. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.