, 20:30  |  Družba

Janšev govor žaljiv do žrtev holokavsta

Člani judovske skupnosti pozivajo politike k izogibanju primerjav s holokavstom

Podpisniki pisma opozarjajo, da Janševa izjava predstavlja primer neumestne uporabe judovskih oziroma holokavst analogij v političnem delovanju.

Podpisniki pisma opozarjajo, da Janševa izjava predstavlja primer neumestne uporabe judovskih oziroma holokavst analogij v političnem delovanju.
© sds.si

Skupina članov Judovske skupnosti v Sloveniji in nekaj kulturnikov je pozvala nosilce političnih funkcij, naj se iz spoštovanja do žrtev holokavsta izogibajo primerjavam, kot jih je uporabil premier, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša v govoru 8. februarja. O vsebini poziva in govoru so podpisniki obvestili tudi mednarodne judovske organizacije. Podpisniki so mednarodnim judovskim organizacijam, med njimi Centru Simona Wiesenthala, Anti-Defamation League in Evropskemu judovskemu kongresu v prilogi poslali tudi Janšev govor na shodu Zbora za republiko pred mesecem dni v Ljubljani.

Kot sporno podpisniki v pozivu navajajo izjavo Janše, ko je dejal, da so "nacionalsocialistični rjavosrajčniki v 30. letih prejšnjega stoletja zvonili na domovih znanih judovskih družin v Berlinu in jih pozivali k odhodu. Potem so kurili njihove lutke in zažigali smetnjake pred njihovimi hišami. Naslednjič so prišli po njih in jih odvlekli v koncentracijska taborišča in plinske celice. Holokavst se je začel z grožnjami pred stanovanji mirnih državljanov". Podpisniki pisma opozarjajo, da izjava predstavlja primer neumestne uporabe judovskih oziroma holokavst analogij v političnem delovanju. Menijo, da je zgodovinsko neosnovana, politično neumestna in žaljiva do judovskih in drugih žrtev holokavsta.

Podpisniki pišejo, da vsebina izjave sama po sebi, torej izven konteksta, morebiti niti ni sporna, medtem ko v kontekstu govora, v katerem je bila podana, kot tudi v širšem kontekstu družbenopolitičnega dogajanja v Sloveniji, pridobi izrazito čustveno manipulativno vlogo. Po njihovem mnenju je namreč govornik vzpostavil povezavo med protivladnimi protestniki, katerih zahteve in protestna dejanja so označena z novologistično dihotomijo "levi fašizem" in nacističnimi rjavosrajčniki, ki so v minulem stoletju izvajali takratno državno politiko terorja. Z vzpostavitvijo te povezave in navajanjem korakov, ki so pripeljali do iztrebljenja večine evropske judovske populacije, govorec po mnenju podpisnikov namiguje na možnost podobne usode slovenskih državljanov v rokah protivladnih protestnikov.

Kot je povedal eden od podpisnikov Robert Waltl (pod pismo se je podpisal kot kulturni delavec in podpornik delovanja judovske skupnosti Slovenije, ne pa kot njen član), je povsem neprimerno v današnjem kontekstu uporabiti oziroma zlorabiti primerjavo s holokavstom oziroma s tem, kar so počeli nacisti z Judi. Kot nedopustno ocenjuje tako Janševo poniževanje protestnikov kot tudi namero, da se za dnevno politične teme uporabijo teme, kot je holokavst, ki je ena najtežjih tem 20. stoletja. Obenem Waltl opozarja tudi na sovražni govor, ki je bil po njegovem mnenju zadnje mesece prisoten na družbenopolitičnem parketu. Protesti se, tako Waltl, še zdaleč niso končali, je pa manj govorov sovraštva, "ki so zastrupljevali vse odnose v družbi". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.