, 11:00  |  Svet

FBI vohuni po spletu, CIA pobija po svetu

V skladu z določili zloglasnega patriotskega zakona, ki je bil sprejet po terorističnih napadih 11. septembra 2001, je v ZDA mogoče vse

Ameriški spletni velikan Google je v sredo sporočil, da zvezna policija FBI redno zahteva podatke o uporabnikih njegovih storitev s tako imenovanimi pismi nacionalne varnosti. Google je tudi prvič javno priznal, da je leta 2011 dobil 16.511 takšnih pisem. FBI sicer vsebine elektronskih pisem ne sme brati brez sodnih nalogov. Spletna podjetja kot je Google in druga telekomunikacijska podjetja doslej niso smela priznati, koliko zahtevkov s pismi nacionalne varnosti so dobila.

Google je po pogajanjih s pravosodnim ministrstvom ZDA lahko objavil vsaj ta omejen podatek za leto 2011. V skladu z določili zloglasnega patriotskega zakona, ki je bil sprejet po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001, lahko FBI z omenjenimi pismi nacionalne varnosti dobi vpogled v podatke o tem, s kom komunicirajo oziroma na kaj so naročeni uporabniki spletnih strani. Brez posebnega sodnega naloga pa ne smejo priti do vsebine elektronskih sporočil.

Mimogrede, ameriški senat v sredo ni uspel opraviti glasovanja o potrditvi Johna Brennana za direktorja obveščevalne agencije Cia. Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul je postopek ustavil s filibustrom, zelo dolgim nepretrganim govorom, ki traja več ur, včasi celo več dni. Namen tega govora je preprečitev sprejetja zakona, bistvo tega govora pa zavlačevanje s ciljem, da pred glasovanjem o sprejetju zakona večina poslancev, ki so za sprejetje zakona, zapusti sejo in tako ob glasovanju ni prisotnih dovolj glasov.

Potrditev Brennanove nominacije je bila na obzorju, ko je republikanec Lindsay Graham iz Južne Karoline dejal, da bo glasoval zanj, ker je od administracije predsednika Baracka Obame dobil zahtevane informacije o terorističnem napadu na konzulat v Bengaziju 11. septembra 2012. Vendar pa je potem za govorniški oder stopil Paul in začel govoriti. Vodja senatne večine, demokrat Harry Reid iz Nevade ga je skušal prekiniti, vendar neuspešno. Rand Paul je bral zapiske o programu ciljnega ubijanja terorističnih osumljencev z brezpilotnimi letali in zahteval, da mu Obama zagotovi, da tega ne bodo počeli proti ameriškim državljanom na ameriških tleh. Rand je na svojo stran dobil nekaj konservativnih republikancev in celo izrazitega liberalnega demokrata Rona Wydena iz Oregona.

Na ta način je uspel združiti večino republikancev in demokratov v senatu, ki menijo, da je zamisel o pobijanju Američanov na ameriških tleh z brezpilotnimi letali tako fantastična, da je ni treba posebej vnaprej zanikati. Rand je ponudil kompromis in napovedal, da bo utihnil, če dobi takšno zagotovilo. Vendar ga je Reid zavrnil in sin nekdanjega predsedniškega kandidata Rona Paula je pleteničil naprej, dokler Reid ni prekinil seje. Reid bo še naprej poskušal opraviti glasovanje v senatu o Brennanu, Paul pa ni povedal, kdaj bo prenehal s filibustrom. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.