, 11:45  |  Politika

Milanović: »Končali smo zgodbo, gremo skupaj v EU!«

Kajzer in Pusićeva parafirala memorandum o soglasju med vladama o LB

Iz diplomatskih virov se je neuradno izvedelo, da bosta premiera v ponedeljek podpisala angleško različico memoranduma in da je zato treba paziti predvsem na to, kaj piše v angleščini.

Iz diplomatskih virov se je neuradno izvedelo, da bosta premiera v ponedeljek podpisala angleško različico memoranduma in da je zato treba paziti predvsem na to, kaj piše v angleščini.
© rtvslo.si

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Tone Kajzer sta danes parafirala memorandum o soglasju med vladama Slovenije in Hrvaške o prenesenih deviznih vlogah Ljubljanske banke, je hrvaška vlada objavila na Twitterju. Državi soglašata, da bo vprašanje rešeno na osnovi nasledstvenega sporazuma. Hrvaška vlada je na svoji spletni strani tudi že objavila besedilo parafiranega memoranduma, a le v hrvaščini.

V njem vladi soglašata, da bosta rešitev glede prenesenih deviznih vlog poiskali na temelju sporazuma o nasledstvenih vprašanjih, in sicer priloge C tega sporazuma, ki govori o finančnem premoženju in obveznostih nekdanje SFRJ. Državi obenem poudarjata, da je treba čim prej doseči vseobsegajočo rešitev tega vprašanja, zato se bodo nadaljevali aktivni pogovori pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu, na osnovi omenjenega sporazuma o nasledstvu.

V pričakovanju rešitve vprašanja bo hrvaška vlada "zagotovila zaustavitev vseh sodnih postopkov", ki sta jih v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami sprožili hrvaški Zagrebška banka in PBZ, slovenska vlada pa bo poskrbela za soglasje LB kot tožene stranke v teh postopkih. Hrvaška vlada bo obenem zagotovila, da se glede na reševanje vprašanja ne bodo sprožili nobeni novi sodni ali drugi postopki. Slovenska vlada se po drugi strani v memorandumu zavezuje, da bo nemudoma v državnem zboru sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU, s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej.

Dogodek je na Twitterju nemudoma komentiral hrvaški premier Zoran Milanović, ki je zapisal: "Dogovorili smo se s slovenskimi prijatelji, da končamo zgodbo. Memorandum bom podpisal z Janezom Janšo. Ni več ovir!" Tvitnil je še: "Končali smo zgodbo, gremo skupaj v EU!" Milanović je nato že tudi napovedal, da bosta z Janšo memorandum podpisala ta ponedeljek, 11. marca, na Mokricah. Za to ga je danes pooblastila hrvaška vlada, ki je na seji obravnavala in potrdila parafirani memorandum, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Kot je še menil hrvaški premier, je memorandum rezultat kompromisa, "do katerega se je prišlo relativno lahko, potem ko se je oblikovala politična volja". "Kar je bilo, je bilo, odpravili smo oviro, ki nikoli niti ne bi smela biti ovira," Hina še povzema njegove besede.

V kabinetu slovenskega premiera, ki opravlja tekoče posle, današnjega parafiranja, ki je potekalo v Zagrebu, zaenkrat niso potrdili oziroma komentirali. Je pa slovensko veleposlaništvo v Zagrebu tvitnilo, da sta Kajzer in Pusićeva parafirala omenjeni memorandum. Neuradno memorandum na današnji seji, ki naj bi se končala v kratkem, obravnava slovenska vlada. Pusićeva je medtem ocenila, da bi lahko slovenska vlada zdaj že do konca tega meseca ratificirala hrvaško pristopno pogodbo. Kot je pojasnila, bo Slovenija postopek ratifikacije sprožila, potem ko bo memorandum stopil v veljavo.

Po poročanju Hine je ministrica glede memoranduma med drugim še izpostavila, da se ta nanaša le na prenesene devizne vloge in da predvideva zaustavitev postopkov proti LB pred hrvaškimi sodišči, da bosta strani dobili čas za rešitev spora v okviru nasledstva.

Milanović je glede zaustavitve sodnih postopkov danes dejal, da mu nikoli ni bilo jasno, koga ti dejansko motijo. "V teh postopkih se zaustavljamo, prenašamo pogovor na področje nasledstva in to je to. Obe strani sta zadovoljni in ne razumem, kakšna nevarnost se je skrivala v teh postopkih. Če bi Hrvaška tu imela vpliv, bi nam v zadnjih 20 letih verjetno uspelo doseči kaj pozitivnega za nas na naših sodiščih, a nam ni," je še dejal po pisanju Hine.

Iz diplomatskih virov se je neuradno izvedelo, da bosta premiera v ponedeljek podpisala angleško različico memoranduma in da je zato treba paziti predvsem na to, kaj piše v angleščini. Iz angleške različice naj bi bilo namreč jasno razvidno, da bodo sodni postopki proti LB na hrvaških sodiščih ostali zamrznjeni, vse dokler ne bo dosežena dokončna rešitev spora. Kot sicer piše v samem memorandumu, bo ta stopil v veljavo na dan prejetja zadnjega obvestila po diplomatski poti, s katerim državi ena drugo obvestita o zaključku notranjih postopkov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.