|  Družba

Losangeleška nadškofija pristala na visoke odškodnine žrtvam spolnih zlorab

Losangeleška nadškofija je pristala na plačilo deset milijonov dolarjev odškodnine štirim moškim, ki naj bi jih v 70. letih prejšnjega stoletja spolno zlorabil bivši duhovnik, so v torek sporočili njihovi odvetniki. Poravnavo so ta mesec dosegli odvetniki četverice, nekdanji duhovnik in losangeleški kardinal Roger Mahony, ki je v Vatikanu na konklavu, na katerem bodo kardinali izvolili novega papeža.

Dogovor o poravnavi je pospešila objava več sto dokumentov o zlorabah minuli mesec, s katero je Mahony dolgo odlašal, je pojasnil eden od odvetnikov. Duhovnik Michael Baker je v 70. letih večkrat spolno nadlegoval štiri mlade fante, tudi med izleti v San Diego, kjer so prespali, razkrivajo dokumenti. Tožniki so v tožbi trdili, da je takratni nadškof Mahony dovolil, da Baker ostane duhovnik, čeprav je leta 1986 priznal, da je v preteklosti spolno zlorabil mladoletnike.

Baker je decembra 2007 začel prestajati več kot desetletno zaporno kazen. Na sodišču je priznal krivdo v 12 točkah obtožnice o oralnem seksu z mladoletniki. Oktobra 2011 je bil izpuščen na prostost, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Losangeleška nadškofija je leta 2007 že dosegla poravnavo z več kot 500 žrtvami spolnih zlorab v višini 660 milijonov dolarjev. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.