, 21:40  |  Družba  |  Upor

»Tukaj smo, da se zoperstavimo prihodnosti, ki nam jo ponujajo kapitalski trgi«

Protestivalniki trojki podelili častne doktorate za prodajanje politične megle

Slovenci tujim bankam že nekaj let plačujemo 600 milijonov evrov obresti, medtem ko naši politiki odvzemajo malice.

Slovenci tujim bankam že nekaj let plačujemo 600 milijonov evrov obresti, medtem ko naši politiki odvzemajo malice.
© facebook

Pred Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji je danes potekal Protestival. Kot je na protestu dejal direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik, se Slovenci pridružujejo zahtevam evropske pomladi, ki poteka ob vrhu Evropskega sveta. Protestniki so ob tem t.i. trojki podelili častne doktorate za "spektakularno delo v prodajanju politične megle". Delo trojke - Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - je "v službi pohlepa privedlo do ugrabitve skupnega bogastva ter vztrajnega razjedanja etike in človeških vrednot".

"Ta protest ni protievropski, nismo proti združevanju z drugimi ljudmi. Ne nasprotujemo integraciji, ampak tipu integracije, ki trenutno poteka. Nasprotujemo diktaturi dolga, s katerim nam kapitalski trgi, ki v rokah držijo vse mednarodne vladne institucije, zapovedujejo varčevalne ukrepe in kradejo našo prihodnost," je eden od protestnikov poudaril v nagovoru med 50 in 100 zbranim ljudem. "Tukaj smo v podporo Grkom, saj nam oni kažejo našo prihodnost. Tukaj smo, da se zoperstavimo prihodnosti, ki nam jo ponujajo kapitalski trgi, in si zgradimo lepšo in boljšo prihodnost, ki bo bolj solidarna in vključujoča," je dodal.

Slovenci tujim bankam že nekaj let plačujemo 600 milijonov evrov obresti, medtem ko naši politiki odvzemajo malice, je dejal Zavrtanik in dodal, da se danes za vsega 13 milijonov evrov prodaja slovenski nacionalni založniški ponos Mladinska knjiga. "To pomeni dokončno izdajo vsega, kar je temu ljudstvu dalo državo - slovenske besede in slovenske knjige," je še poudaril. Zahteve vseevropskih protestov, ki jih je Zavrtanik ponovil na protestu, so: razveljavitev vseh pogodb in zakonodaje EU o varčevalnih ukrepih, ekološka preobrazba, razorožitev finančnih trgov. Med zahtevami pa je tudi: dolg - nismo ga ustvarili, ne bomo ga plačali ter ne odpuščajmo ljudi, odpustimo trojko.

Protestniki so se po nagovorih pred evropskim predstavništvom podali še na pot do Prešernovega trga, kjer so ponovili zahteve vseevropskih protestov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.