, 09:30  |  Politika

Še vstopil ni, pa že izstopa

IO DeSUS danes o Erjavčevi napovedi izstopa iz stranke, Vesel Valentinčičeva za zdaj brez komentarja

Karl ne bi bil Erjavec, če ne bi od nekod izstopal...

Karl ne bi bil Erjavec, če ne bi od nekod izstopal...
© Borut Krajnc

Izvršni odbor DeSUS bo dopoldne obravnaval napoved predsednika stranke Karla Erjavca, da do nadaljnjega v stranki opravlja le še tekoče posle. Odločil se je namreč, da bo izstopil iz DeSUS, če ne bodo zamenjali predsednice sveta DeSUS Mete Vesel Valentinčič. Slednja zadeve ni želela komentirati pred sejo izvršnega odbora DeSUS. Pred sejo izvršnega odbora DeSUS se bo sestala tudi poslanska skupina stranke.

Vesel Valentinčičeva je povedala, da bo šele na seji videla pismo predsednika DeSUS, ki naj bi ga obravnavali. "Takrat bom šele vedela za prave razloge in bom tudi komentirala vso zadevo," je napovedala. Erjavec je o tem že obvestil predsednike ostalih koalicijskih strank, pa tudi člane poslanske skupine DeSUS, ki nameravajo skupaj z Erjavcem zapustiti stranko, če bodo v njenih vodstvenih organih ljudje, ki so na minulem kongresu odkrito nastopili proti Erjavcu. Člani sveta DeSUS so na torkovi ustanovni seji na tajnih volitvah za predsednico sveta izvolili Meto Vesel Valentinčič, ki je sicer predsednica Mestne organizacije DeSUS Ljubljana in zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana kot pomočnica generalnega direktorja za kadrovska in pravna vprašanja, so danes sporočili iz DeSUS Ljubljana.

Na zadnjem kongresu stranke se je Meta Vesel Valentinčič skupaj z Erjavcem in Ljubom Jasničem potegovala za mesto predsednice stranke. Delegati so ji namenili 62 glasov, za Jasniča je glasovalo 39 delegatov, za Erjavca pa 114. Erjavec je tako dobil že tretji štiriletni mandat za vodenje DeSUS. Svet DeSUS je sicer na torkovi seji pričakovano soglasno potrdil vstop v vlado Alenke Bratušek. V njej bi kot zunanji minister sodeloval Erjavec, kot minister za zdravje pa Tomaž Gantar.

Pred sejo izvršnega odbora DeSUS se bo sestala tudi poslanska skupina stranke. Namestnik vodje poslanske skupine Ivan Hršak je za STA povedal, da poslanci enotno podpirajo Erjavca. Želijo, da se stranka očisti tistih, ki delajo "zdrahe, ji škodijo in jo razdirajo". Po njegovih besedah bodo v nasprotnem primeru stranko zapustili Erjavec in tudi poslanci. Kar pa ne pomeni, da odstopajo s poslanskih funkcij. Končno odločitev bodo sprejeli na seji poslanske skupine, ki se začne v kratkem. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.