Darja Kocbek

, 00:40  |  Svet

Tisoči mrtvih prašičev

Kitajci imajo nov prehranski škandal, tokrat s poginulimi prašiči

Že nekaj dni reka Huangpu, ki teče skozi Šanghaj, naplavlja mrtve prašiče. Do torka zvečer so jih po podatkih mestne uprave našteli 5916. Od kod te živali izvirajo, ni znano. Uradniki vedo povedati le, da jih je nekdo vrgel v reko pri mestu Jiaxing v provinci Zhejiang, kjer nimajo podatkov o kakršni koli epidemiji ali zastrupljeni vodi. Odbor za kmetijstvo mesta Jiaxing pa je potrdil, da so v enem od kadavrov našli bakterijo, ki je nevarna za prašiče. Ljudje naj ne bi bili v nevarnosti. V Šanghaju mestne oblasti ljudem zagotavljajo, da pitna voda ni ogrožena. Toda enako kot pri zastrupljenem mlečnem prahu jim tako rekoč nihče tega ne verjame, na spletni strani Die Zeit piše Felix Lee.

»To vendar smrdi do neba,« je napisal nekdo na Twitterju. Drugi sumi, da gre za enako epidemijo, kot je bil sars pred desetimi leti. Tudi takrat so oblasti epidemijo najprej skušale pomesti pod preprogo. »Če kdo trdi, da je 10 tisoč prašičev zmrznilo, laže,« je napisal znani kolumnist Zhao Chu. Ministrstvo za kmetijstvo je namreč objavilo, da so prašiči zmrznili, čeprav je na območju Šanghaja zdaj temperatura okrog 15 stopinj Celzija v mestu Jiaxing pa pozimi ne pade pod ničlo.

Neuradni mediji, eden od blogerjev, ki je trupla prašičev v reki fotografiral, je prvi objavil novico o tem, ker ga je zaskrbelo za pitno vodo. Preden so se mrtvi prašiči pojavili v reki, so na Kitajskem imeli kampanjo proti ilegalnemu trgovanju z mesom. V skladu z zakonodajo je treba na Kitajskem poginule in bolne prašiče zažgati ali pokopati, vendar pa so v javnost prišle informacije, da so brezvestni rejci in skorumpirani uradniki trupla bolnih prašičev prodajali v klavnice, zato je okuženo mesto prišlo na trgovske police. Zato je povsem mogoče, da je eden od rejcev svojo celotno čredo vrgel v reko in se tako rešil pred poostrenimi kontrolami.

Zaradi številnih prehranskih škandalov v zadnjih letih in zaradi vse manjšega zaupanja ljudi v državo je predsednik Xi Jinping zdaj prestrukturiral pristojne organe tako, da je ustanovil samostojno ministrstvo za nadzor hrane. Ministrstvo za javno varnost pa namerava v prihodnje ostreje in obširneje kot doslej ukrepalo proti trgovcem na črno, skorumpiranim uradnikom in partijskim funkcionarjem. Dnevnik mesta Jiaxing je objavil poročilo, v katerem je novinar navedel, da so od bralcev zaradi mrtvih prašičev dobili veliko pritožb. Eden je dejal, da so bili prvi dan nedotaknjeni, naslednji dan pa niso imeli več nog. »Ne vemo, kdo jim jih je odrezal in kam jih je dal. Bilo bi grozljivo, če bi končale na naših mizah,« je dejal.

Dva dni kasneje je isti časopis objavil poročilo, da je v enem kraju januarja in februarja poginilo 18 tisoč prašičev. Eden od krajanov je dejal, da na dan tam pogine več kot 300 prašičev. Nekateri blogerji pa so mrtve prašiče izkoristili za humor. Eden izmed njih je napisal, da se niso hoteli prenažreti antibiotikov in hormonov, saj je pitanje z njimi v kitajski mesni industriji nekaj povsem običajnega. Eden je napisal, da so se odločili umreti, ker niso hoteli več dihati s smogom onesnaženega kitajskega zraka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.