|  Svet

Kitajska: Novi predsednik za preporod naroda

Novi kitajski predsednik Xi Jinping je v prvem govoru na čelu države dejal, da si bo prizadeval za "veliki preporod kitajskega naroda". V govoru delegatom ob zaključku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa je pozval k "vztrajnim prizadevanjem za uresničitev velikega preporoda kitajskega naroda in kitajskih sanj".

Pozivi k oživitvi drugega največjega gospodarstva na svetu so bili rdeča nit Xijevih govorov, odkar je novembra lani postal generalni sekretar kitajske komunistične partije, vendar ni nikoli podrobno pojasnil, kaj naj bi to pomenilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Xi ima tesne vezi z vse močnejšo kitajsko vojsko - njena mornarica je lani prevzela prvo letalonosilko - in je pozival oborožene sile, naj okrepijo zmožnosti za "zmago v bitkah". Peking je namreč zapleten v ozemeljske spore z Japonsko glede otočja v Vzhodnokitajskem morju in s sosednjimi državami glede otokov v Južnokitajskem morju.

Xi je v 25-minutnem govoru poudaril kontinuiteto s preteklimi kitajskimi voditelji, pri čemer se je zahvalil svojemu predhodniku Hu Jintau, ki je vstal in se priklonil delegatom. Xi se je dotaknil tudi vprašanja korupcije, ki jo je označil za grožnjo oblasti komunistične partije. Delegate je pozval, naj se uprejo "hedonizmu in razkošnemu življenjskemu slogu".

S Xijevim govorom se je končalo skoraj dva tedna trajajoče zasedanje kitajskega ljudskega kongresa v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu, na katerem se je formalno končal prenos oblasti na novo generacijo voditeljev. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.