|  Politika

Nova vlada: Prvih osem zaslišanj

© Arhiv Mladine

Kandidati za ministre vlade Alenke Bratušek so začeli s predstavitvami pred pristojnimi delovnimi telesi DZ. Danes se bo predstavilo predvidoma osem kandidatov, v torek pa še pet. DZ utegne o listi kandidatov glasovati že v sredo, pred današnjimi zaslišanji pa se bo o njih posvetovala tudi večina poslanskih skupin.

Prva se bosta pred odborom DZ za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino dopoldne predstavila kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in kandidat za ministra za kulturo Uroš Grilc. Istočasno bosta odbora za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo ter za notranje zadeve na skupni seji zaslišala kandidata za ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta ter ministra za pravosodje Senka Pličaniča.

Kandidat za ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant

Kandidat za ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant
© Borut Krajnc

Kandidat za ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je v predstavitvi pred matičnima odboroma DZ izpostavil pet prioritet. To so učinkovit boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji, policija v službi državljanov, prijazna, učinkovita javna uprava, izboljšanje e-uprave in dogovor s sindikati javnega sektorja o masi za plače.

Uroš Grilc je med ključne naloge na novo vzpostavljenega ministrstva za kulturo uvrstil, da bo v dveh mesecih po nastopu mandata v javno razpravo dan osnutek Nacionalnega programa za kulturo (2013-2016) in osnutek sprememb krovnega zakona v kulturi, v nadaljnji postopek pa osnutek Nacionalnega programa za jezikovno politiko 2012─2016. Nato se bo lotil zakona v varstvu kulturne dediščine in zakona o arhivih ter v šestih mesecih preveril potrebo po oblikovanju področnih zakonov, denimo na področju uprizoritvenih umetnosti ali muzejev.

Kandidat za ministra za kulturo Uroš Grilc

Kandidat za ministra za kulturo Uroš Grilc
© Borut Krajnc

Popoldne se bodo predstavili še Stanko Stepišnik, ki je kandidat za vodenje ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kandidat za ministra za obrambo Roman Jakič, za ministra za kmetijstvo in okolje Dejan Židan ter za ministra za zdravje Tomaž Gantar.

Najzahtevnejši del zaslišanj pa je pričakovati v torek, ko se bo pred odborom DZ predstavil kandidat za finančnega ministra Uroš Čufer. Tedaj bo zaslišan tudi kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor Igor Maher.

V torek se bodo sicer predstavili še kandidatka za ministrico za zamejce in Slovence po svetu Tina Komel, za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in Karl Erjavec, ki vnovič kandidira za zunanjega ministra.

Lista kandidatov je bila v DZ vložena v četrtek, tik pred iztekom roka. Do zadnjega je bil neznanka kandidat za finančnega ministra, na katerega je iz opozicije že letelo nekaj pomislekov. Če bodo zaslišanja potekala brez zapletov in mandatarka ne bo izkoristila možnosti za zamenjavo katerega od kandidatov, bodo poslanci o kandidatni listi odločali v sredo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.