, 21:15  |  Politika

"Ne dovolim si, da gazite po meni"

Kandidat za obrambnega ministra Jakič uspešno prestal zaslišanje pred matičnim odborom

Roman Jakič leta 1993 na začetku uspešne politične kariere - z izumom za obrambo pred virusom HIV v rokah.

Roman Jakič leta 1993 na začetku uspešne politične kariere - z izumom za obrambo pred virusom HIV v rokah.
© Borut Krajnc

Člani matičnega odbora DZ so po zaslišanju kandidata za ministra za obrambo Romana Jakiča z osmimi glasovi za in petimi proti sprejeli mnenje, da je njegova predstavitev ustrezna. Med zaslišanjem se Jakič ni mogel izogniti očitkom, da naj bi nasprotoval Slovenski vojski, poslanci so izpostavljali tudi vprašanje sodelovanja v mednarodnih misijah. Glede sodelovanja slovenskih vojakov v mednarodnih operacijah in misijah je Jakič, sicer poslanec PS, poudaril, da je kritičen do napotitve misije EU v Mali in tudi do podaljšanja Natove mirovne operacije v Afganistanu.

"Zanimivo je, da se ne vprašate, kaj je s tistimi 11 državami članicami EU, ki se niso pridružile misiji v Maliju," je dejal članom odbora in dodal, da bo naredil vse, kar bo lahko, da bo DZ odločal o vseh odhodih vojske v tujino. "Mi ne odločamo o napotitvi Slovenske vojske, ampak o udeležbi Slovenije v mirovni misiji," je povedal Jakič in dodal, da se sicer glede omenjenih operacije oziroma misije zaveda, da so bili sprejeti sklepi in zaveze. Kar se tiče misije Isaf v Afganistanu Slovenska vojska tam ostaja do konca leta 2014, ob tem pa je Jakič napovedal, da bo vladi predlagal "takojšen začetek priprav na umik", da bi bila Slovenija ena prvih, ki bi se umaknila, glede sodelovanja v civilnem delu misije po letu 2014 pa kandidat namerava sprožiti strokovno razpravo o tem.

Jakič je v odgovoru glede morebitnega zmanjševanja centrov za obveščanje dejal, da teh centrov ne bo zmanjševal, saj da jih želi vzpostaviti nazaj na način, kot so bili pred 1. julijem 2012. Kot pravi, tisti, ki so tedaj podprli ukinjanje posameznih regijskih centrov, niso želeli videti "dejstva, da vsa zdravstvena stroka" nasprotuje temu ukinjanju. Poslanec SDS Franc Breznik je sicer Jakiču očital nenačelnost, nekompetenco in nestrokovnost. Zato je Jakiča vprašal, koliko podčastniških činov pozna Slovenska vojska in ga prosil, naj mu jih našteje. Jakič mu je "vseh osem činov", kljub stališču, da je Breznikovo vprašanje provokacija, napisal na list papirja. Breznik je nadaljeval, da je Jakič danes grobo napadel tiste, ki so sodelovali pri oblikovanju slovenskega obrambnega sistema in "jih obtoževal, da so vojni dobičkarji, kar ni bilo nikoli dokazano".

Poslanci SDS so najbolj glasno nasprotovali Jakičevi kandidaturi. Poslanka Sonja Ramšak mu je poleg preteklega domnevno spornega ravnanja očitala tudi današnje obnašanje, ki da je bilo arogantno in nespoštljivo do nekaterih poslanskih kolegov. "Ne dovolim si, da gazite po meni," pa je Jakič znova odgovarjal na očitke, da naj bi v devetdesetih letih prejšnjega stoletja nasprotoval Slovenski vojski. Poudaril je, da se je treba postaviti v čas, v katerem je bila Slovenija takrat, med drugim pa je spomnil tudi na predosamosvojitveni program takratne stranke Demos, ki je glede vojske po Jakičevih besedah zapisala, da si bo na področju obrambe "demokratična opozicija Slovenije prizadevala, da Slovenija postane demilitarizirano območje". Dodal je, da minister za obrambo ni minister za Slovensko vojsko, zato da ne potrebuje "referenc militantneža, da bi zasedal to mesto".

Na Jakičevo kandidaturo so se sicer odzvali tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Nabor kandidatov mandatarke Alenke Bratušek za novo vlado po njihovih navedbah "ne vzbuja pretiranega optimizma", pri tem pa izstopa ravno predlog Jakiča za ministra za obrambo. "Ta predlog gotovo ni in ne more biti v ponos državljankam in državljanom, še posebej pa ne Slovenski vojski in vsem tistim, ki smo za novo državo zastavili svoja življenja," so zapisali in ga pozvali k odstopu od kandidature. "Verjamemo, da bo pri imenovanju novega obrambnega ministra prevladal razum in spoštljiv odnos do vseh pripadnikov in aktivnih udeležencev osamosvojitvenih prizadevanj," so še dodali v združenju. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.