|  Politika

Upravno sodišče zavrnilo Janševo tožbo zoper poročilo KPK

Odvetnik in tožnik

Odvetnik in tožnik
© Borut Krajnc

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo premiera, ki opravlja tekoče posle, Janeza Janše zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine. Kot med drugim ugotavlja sodišče, so bile v postopku spoštovane vse v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije zahtevane postopkovne določbe.

Upravno sodišče je sodbo, ki so jo izdali 11. marca, v obliki informacije javnega značaja objavilo na svoji spletni strani. Tako Janša, ki ga zastopa odvetnik Franci Matoz, kot Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) imata možnost pritožbe na vrhovno sodišče v 15 dneh od prejetja sodbe. Obema strankama je bila sodba vročena danes, je v sporočilu za javnost še pojasnila predsednica sodišča Jasna Šegan.

Ob tem dodaja tudi, da sodišče nadaljuje z obravnavo tožbe ljubljanskega župana Zorana Jankovića. S sprejeto odločitvijo bodo prav tako seznanili medije in jo objavili na spletni strani.

Janša je sicer preko svojega odvetnika vložil tudi predlog za zadržanje zaključnega poročila protikorupcijske komisije o premoženjskem stanju predsednikov strank, v katerem ugotavljajo njegovo kršitev protikorupcijske zakonodaje. Upravno sodišče je Janšev predlog zavrnilo, odločitev pa je po Janševi pritožbi potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Ocenili so, da v konkretnem primeru niso podani ne postopkovni ne vsebinski pogoji za izdajo začasne odredbe, saj tožnik ni izkazal ne zadostne verjetnosti, da je komisija posegla v njegove človekove pravice, ne nepopravljive škode na osebnih pravicah, so takrat sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.