Denis Vičič

, 16:40  |  Družba

Z vizijo nad vizijo

Poziv k ponovnemu razpisu za direktorja Zavoda K6/4

Novo vodstvo se je zaradi dolgov zavoda odločilo začasno zapreti Klub K4.

Novo vodstvo se je zaradi dolgov zavoda odločilo začasno zapreti Klub K4.
© Uroš Abram

Zala Vidali, ki se je prijavila na ponovljeni razpis za direktorja zavoda K6/4, a ni bila izbrana, je javno objavila svojo vizijo in strategijo zavoda. Zdi se ji neprimerno boljša od vizije izbranega kandidata Aleša Logarja. Zaradi tega in drugih nepravilnosti ob njegovem imenovanju je odgovorne pozvala, naj se razpis ponovi. Zavod je prek razpisa novega direktorja iskal že konec leta 2012. Na razpis se je takrat že prijavil tudi Aleš Logar, pa svet zavoda ni izbral nobenega kandidata. Razpis je bil zato ponovljen. Logar je ponovno kandidiral, poleg njega pa še Vidalijeva.

Ustanovitelj zavoda K6/4, Študentska organizacija univerze v Ljubljani, je medtem kot ugledno predstavnico umetniške in kulturne javnosti v svet zavoda imenovala Marino Rajković, Logar je nato dobil še tretji glas od petih. Novo vodstvo se je zaradi dolgov zavoda odločilo začasno zapreti Klub K4, kar je njegove uporabnike in (nekdanje) ustvarjalce programa razburilo. Pojavili so se očitki, da je bilo imenovanje Logarja vnaprej dogovorjeno. Kot nekakšen dokaz za to, je bila na strani Gibanja za ohranitev Kluba K4 objavljena Logarjeva vizija upravljanja z zavodom. Komentatorji so se spraševali, ali je dokument res pristen, saj niso mogli verjeti, kako slab dokument berejo.

Ko je vizijo prebrala Vidalijeva, se je odločila za obsodbo Logarjevega imenovanja. »Presojam, da je moja kandidatura v primerjavi z že enkrat zavrnjeno, a na drugem razpisu izbrano kandidaturo sedaj imenovanega Aleša Logarja, neprimerno ustreznejša, saj izraža boljše poznavanje delovanja Zavoda K6/4 in širšo vizije naslavljanja problemov, s katerimi se zavod sooča,« je zapisala.

Ob tem je navedla še kršitve postopka ob in po njeni kandidaturi. »Po 50 minutah intervjuja je vrata v sejno sobo odprl Aleš Logar in prisotnim obelodanil, da se mu mudi in vprašal, ali bo intervju z mano trajal še dolgo,« je opisala dogajanje ob njenem razgovoru. »Svet mi svoje odločitve o zavrnitvi kandidature ni sporočil v okviru roka, ki ga je zato določil sam, temveč sem morala svet k temu pozvati sama,« je še dodala, in zapisala še, da ji »ob zavrnitvi Svet Zavoda ni podal pravnega pouka za pritožbo zoper zavrnitev kandidature. Na zavrnitev sem omenjenemu dejstvu navkljub pritožbo poslala, a mi nanjo še danes nihče ni odgovoril.«

»Ne domišljam si, da je moja vizija nekaj, kar bi bilo v luči realne finančne situacije v polnosti izvedljivo, vendar je jasen dokaz, da v primerjavi z Alešem Logarjem, vizijo sploh imam. Tak način izbora vodilnega kadra me žalosti in se mi zdi neprimeren, zato odgovorne pozivam k ponovnemu razpisu,« je zaključila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.