Igor Mekina

, 18:50  |  Svet

Napad s kemičnim orožjem v Siriji

V Siriji naj bi prišlo do prve uporabe kemičnega orožja v vojni, ki traja že dve leti. Obe strani se obtožujeta za napad, ki bo zagotovo pospešil vojno v Siriji in v celotni regiji

V Siriji državni mediji obtožujejo upornike, da so z uporabo kemičnega orožja v Alepu ubili najmanj 25 ljudi, 86 pa ranili. Toda istočasno tudi uporniki obtožujejo sirsko vojsko za uporabo istega kemičnega orožja. Zaradi kaotičnih razmer v državi še zmeraj ni povsem jasno, kaj natančno se je res zgodilo. Vendar ni dvoma, da po vseh pozivih ameriške administracije o nevarnosti uporabe kemičnega orožja s strani vladnih sil, takšen razvoj dogodkov zagotovo koristi ameriški administraciji, celo v primeru, če bi kemično orožje uporabili uporniki.

Fotoreporter Reutersa, ki je slikal ranjene je potrdil, da so imeli ranjeni 'probleme z dihanjem', ter da je večinoma videl ranjene otroke in ženske. Na ulicah v zadeti vasi naj bi se zadrževal vonj, podoben vonju klora. Sirska agencija SANA pa je sporočila, da so 'teroristi' izstrelili »raketo, ki je vsebovala kemične substance« in naj bi zadela vas Khan al-Assal. Sirski minister za informiranje Omran al-Zubi je dejal, da izstrelitev rakete s kemičnim orožjem, » kije bila izstreljena iz vasi Kafr Da'el in Neirab, pomeni veliko zaostritev« ter da so teroristi uporabili orožje, ki je po mednarodnem pravu prepovedano. »Odgovornost za to je na državah, ki oborožujejo, financirajo in gostijo teroriste,« je dejal al-Zubi.

Po poročilu nekaterih aktivistov naj bi medtem uporniki že prevzeli nadzor nad vasjo Khan al-Assal in tudi tisti del, v katerem je vojaška šola. Sirski opozicijski medijski center medtem trdi, da je več kot 20 oseb umrlo zaradi zastrupitve eksplozije rakete SCUD, izstreljene iz Damaska. Po nekaterih še nepotrjenih podatkih naj bi na tem območju zaradi zastrupitev umrlo celo več kot 40 oseb. Uporniki medtem tudi sprašujejo, zakaj naj bi Svobodna sirska armada bombardirala samo sebe s kemičnim orožjem.

Strah, da bo kemično orožje prej ali slej uporabljeno v državljanski vojni, ki traja že več kot dve leti, je sicer v Siriji prisoten že dalj časa. Da bi lahko tudi arabski ekstremisti dobili v roke prepovedano kemično orožje, je nedavno opozarjal ameriški državni sekretar John Kerry. Sirija naj bi imela najmanj 75 skladišč takšnega orožja in uničevanje bi trajalo več let ter bi stalo več sto milijonov dolarjev.

Vendar pri tem ni mogoče niti mimo dejstva, da so bile obtožbe o kemičnem orožju, ki naj bi ga posedoval Irak, uporabljene tudi za nezakonit napad na to državo, ki se deset let po intervenciji ZDA še zmeraj nahaja v stanju državljanske vojne in počasnega razpada. Analitiki prav tako opozarjajo na taktiko 'samobombardiranja', ki naj bi bilo za sprožanje tujih intervencij večkrat uspešno uporabljeno v različnih konfliktih po svetu.

 Sicer pa je na prav takšen razvoj dogodkov že lani decembra opozoril Robert Fisk v svojem članku v britanskem Independentu. »Večja kot je laž, lažje ji ljudje nasedejo. Vemo, kdo je to dejal, toda še zmeraj deluje. Bašar Al Asad ima kemično orožje. Lahko ga uporabi proti sirskemu ljudstvu. Če bo to storil, potem se bo Zahod odzval. Vse to smo poslušali že lani. In Asadov režim je ponavljal, da ga nikoli, če bi imel takšno orožje imel, ne bi uporabil proti Sircem. Toda sedaj Washington igra isto pesmico o plinu še enkrat … In da če bo uporabljen, da bodo potem Obama in gospa Clinton in Nato zelo, zelo hudi … In prejšnji teden so nas običajni psevdo-eksperti, ki ne znajo najti Sirije na zemljepisni karti, znova opozarjali o gorčičnem plinu, kemičnih spojinah in biološkem orožju v Siriji, ki naj bi ga Sirija imela in morda uporabila. In viri? Isti specialisti za domišljijo, ki nas niso opozorili o enajstem septembru, vendar so vztrajali, da je imel Sadam Husein leta 2003 orožje za množično uničevanje: neimenovani vojaški viri,« je ciničen dolgoletni dopisnik Independenta z Bližnjega vzhoda.

Fisk še opozarja, da so tudi obtožbe o tem, da naj bi Asad starejši že uporabil kemično orožje proti sunitom leta 1982 v mestu Hama, netočne, ker je bil tedaj on sam v Hami »in niti en vojak ni nosil plinske maske«, prav tako pa ni bilo čutiti nikakršnega vonja po strupenem plinu, ki ga je Fisk zavohal že na iransko-iraški fronti v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. »In, mimogrede, katera je bila prva armada, ki je uporabila plin na Bližnjem vzhodu? Sadam? Ne. Britanci, jasno, pod poveljstvom generala Allenbya, proti Turkom na Sinaju leta 1917. In to je res,« je svoj članek sklenil Robert Fisk. Štiri mesece pozneje je Sirija torej res doživela 'kemični napad', vendar v zelo nejasnih okoliščinah. Ni sicer dvoma, da bodo ZDA 'kemični napad' v Siriji poskusile izkoristiti v skladu s svojimi interesi, toda pri prehitrih obsodbah in sprožanju odzivov bi bilo, vsaj dokler se dim nad bojišči nekoliko ne razkadi, potrebno nekoliko več previdnosti.

To seveda velja tudi za novo slovensko vlado, saj bo morala zelo kmalu soodločati o kontroverznem predlogu diplomacij Velike Britanije in Francije o enostranski ukinitvi embarga za sirske upornike, ki so v precejšnji meri oboroženi in financirani s strani sosedov Sirije. Kemični napad se je torej zgodil v zelo pripravnem času pred ključno odločitvijo, ki bi lahko še dodatno pospešila vojno na Bližnjem vzhodu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.