, 10:45  |  Svet

Pravna zmeda glede pravic homoseksualcev v ZDA

Vrhovno sodišče ZDA prihodnji teden o pravicah homoseksualcev

Clintonova je sporočila, da so homoseksualci polnopravni državljani in si zaslužijo enake pravice.

Clintonova je sporočila, da so homoseksualci polnopravni državljani in si zaslužijo enake pravice.
© Arhiv Mladine

Ameriško vrhovno sodišče bo v torek in sredo obravnavalo dva primera povezana s pravico homoseksualcev do poroke. Na dnevnem redu bo kalifornijska referendumska zavrnitev tovrstnih porok in zvezni zakon, ki zakonsko zvezo omejuje na moškega in žensko. Odločitev sodišča bo v obeh primerih sprejeta šele junija. V Kaliforniji so homoseksualci leta 2008 dobili pravico do poroke na državni ravni, še isto leto pa so jim jo volivci na referendumu odvzeli. Vrhovno sodišče države, ki je najprej potrdilo pravico homoseksualcev do poroke, je namreč potrdilo tudi pravico ljudi, da na referendumu izrazijo svojo voljo.

Nastala je zanimiva pravna zmeda, saj so bile poroke, ki so bile sklenjene v nekaj mesecih od legalizacije do referendumske prepovedi, ostale veljavne, novih pa ni mogoče sklepati. Zagovorniki pravic homoseksualcev so se potem preselili na zvezna sodišča in prizivno v San Franciscu je odločilo, da se jim pravice, ki so jo uživali, ne more odvzeti, vendar pa ni reklo nič glede pravice do poroke na splošno. Vrhovno sodišče ZDA lahko referendum o prepovedi homoseksualnih porok potrdi ali razveljavi. Kako daljnosežna bo odločitev sodišča, pa bo odvisno od formulacije sodbe. Lahko bo veljala le za Kalifornijo, ali pa za vse zvezne države.

To pomeni, da lahko sodišče razveljavi legalizacije homoseksualnih porok, ki so sedaj dovoljene v devetih zveznih državah in v območju prestolnice Washington. Lahko pa razveljavi vse prepovedi homoseksualnih porok, ki so uzakonjene v 31 zveznih državah. Prav tako lahko sprejme odločitev, ki bo 'nekaj vmes'.

Drugi primer zadeva tožbo proti zveznemu zakonu o obrambi poroke, ki homoseksualnim poročenim parom zanika enake ugodnosti in obveznosti, kot gredo heteroseksualnim parom. Homoseksualne poroke na zvezni ravni v ZDA niso priznane, kar lahko sedaj stori vrhovno sodišče. Prizivno sodišče v New Yorku je odločilo proti zakonu. Zvezna administracija predsednika Baracka Obame se je odločila, da omenjenega zakona ne bo več zagovarjala, vendar pa ta velja do razveljavitve. Sodišče lahko reče, da ni pristojno za odločanje, lahko pa zakon tudi zavrne ali potrdi.

Pred kratkim je nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je v sporočilu organizaciji Kampanja za človekove pravice naznanila spremembo svojega odnosa do porok med homoseksualci. Doslej je podpirala civilne zveze in ugodnosti za partnerje skupnega gospodinjstva, po novem pa podpira tudi poroke. Clintonova, ki se je leta 2008 neuspešno potegovala za predsedniško nominacijo Demokratske stranke, se sedaj najpogosteje omenja kot možna demokratska predsedniška kandidatka na volitvah leta 2016. Analitiki njeno prilagoditev stališča, podobno tisti predsednika Baracka Obame pred lanskoletnimi volitvami, vidijo v luči morebitne kandidature.

Clintonova je sporočila, da so homoseksualci polnopravni državljani in si zaslužijo enake pravice. Med temi je tudi pravica do poroke. Evolucija stališča Clintonove, podobno kot v primeru Obame, sledi evoluciji javnega mnenja v ZDA. Pred lanskoletnimi predsedniškimi volitvami je poroke med homoseksualci podpiralo 53 odstotkov Američanov. Prva Gallupova javnomnenjska raziskava o tem vprašanju je leta 1996 ugotovila le 27 odstotkov podpore. Odločitev Clintonove je že pozdravila Bela hiša. Njen tiskovni predstavnik Jay Carney je dejal, da je vedno dobro, ko javna osebnost izrazi podporo enakopravnosti.

Republikanci so večinoma še vedno proti, razen redkih izjem zaradi družinskih okoliščin. Nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney je podpiral pravice homoseksualcev zaradi svoje hčerke. Pretekli petek je podporo porokam med homoseksualci izrazil senator iz Ohia Rob Portman, ki je nedavno izvedel, da je med homoseksualci tudi njegov sin. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.