Igor Mekina

, 19:45  |  Svet

Upad globalnega vodstva ZDA

Gallupova raziskava o 'globalnem vodstvu ZDA' kaže, da spada Slovenija med države, ki so najbolj kritične do ZDA v Evropi

V Sloveniji večina ne podpira ameriške politike, slovenska javnost pa je do ameriške politike v nekaterih pogledih celo bolj kritična kot ruska. In v katerih državah najbolj sovražijo ZDA? Odgovor na to vprašanje je nedavno znova dala raziskava Gallupa in skupine Meridian International, ki iz leta v leto analizirajo odnos držav sveta do ameriškega 'liderstva' v svetu (U.S. Global Leadership Project). Raziskava je tokrat zajela 130 držav in predstavnike 98 odstotkov odrasle populacije na svetu. Med državami, v katerih je bila raziskava opravljena, je bila tudi Slovenija. Raziskava je objavljena tudi na spletnih straneh oziroma tukaj. Analiza trendov je zanimiva.

Splošen zaključek raziskave je, da se večinoma negativno stališče do ameriškega vodstva v svetu glede na lansko leto ni v ničemer izboljšalo, saj v povprečju okoli 25 odstotkov vprašanih delo ameriške administracije in predsednika Baracka Obame ocenjuje kot negativno. Povprečna podpora ameriškemu vodstvu je z letom prej upadla z 46 odstotkov na 41 odstotkov, nasprotovanje politiki ZDA pa se je z 22 odstotkov dvignilo na 25 odstotkov vprašanih. V Evropi je podpora upadla za 11 odstotkov, polovico te podpore pa je upadlo samo v zadnjega pol leta. V Evropi politiko ZDA podpira v povprečju 36 odstotkov vprašanih, leta 2011 pa so ZDA dosegle 42 odstotkov podpore. Največjo podporo v Evropi imajo ZDA na Kosovu, kjer je bila že lani 87-odstotna, sledijo pa Albanija, Irska, Velika Britanija, Nizozemska in Italija.

V večini drugih držav podpora upada, vse bolj pa upada v državah, ki jih je najbolj prizadela kriza, med njimi še posebej na Madžarskem, Hrvaškem, v Makedoniji in celo v Avstriji. Vendar je zanimivo, kot ugotavlja raziskava, da tudi večine v Srbiji (57 odstotkov), Grčiji (57 odstotkov) in Sloveniji (52 odstotkov) nasprotujejo vodstvu ZDA. V Latinski Ameriki se je padec podpore politiki ZDA v zadnjih letih stabiliziral. Najvišjo podporo imajo ZDA na Haitiju (79 odstotkov) in v Kanadi (59 odstotkov), najnižjo pa v Argentini, kjer vsak peti prebivalcev (19 odstotkov) podpira ameriško politiko, dvakrat več (38 odstotkov) pa ji nasprotuje.

V sedmih državah sveta negativno vrednotenje ZDA presega 60 odstotkov, v Pakistanu, ki je do ZDA najbolj kritična država, pa se številka približuje 80 odstotkom - in to kljub temu, da Pakistan velja za zaveznika ZDA. Še posebej zanimiv je tudi seznam desetih držav, ki najbolj sovražijo ZDA. Deseta na seznamu je Srbija, v kateri večina državljanov ZDA ocenjuje kot najbolj odgovorno za to, da je Kosovo v času mednarodne uprave in kljub določilom VS OZN 1244, ki zagotavlja ozemeljsko celovitost, razglasilo neodvisnost, ZDA pa so Kosovo priznale med prvimi in k priznanju vzpodbujale tudi druge države. Kljub temu je leta 2012 ameriško vodstvo v svetu 20 odstotkov vprašanih v Srbiji ocenilo pozitivno, kar je 12 odstotkov več kot leto dni pred tem; gre najverjetneje za posledico podpore ZDA Srbiji ob integraciji v EU. Deveta država, v kateri najbolj sovražijo ZDA, je Grčija, ki ima, če se izvzame Japonska, največji državni dolg na svetu. Zaradi finančne krize in pogojevanja 'trojke' je tudi ameriška vloga v državi vse bolj negativno ocenjena – od leta 2009 pa do leta 2012 je odstotek prebivalstva, ki odobrava ameriško politiko, padel z 41 na 24 odstotkov.

Osma država na seznamu je Jemen, v kateri ameriško vodstvo podpira vsega 18 odstotkov prebivalcev, nasprotuje mu pa 59 odstotkov. Irak, država ki so jo ZDA skupaj z koalicijo voljnih napadle leta 2003 je sedma država na seznamu, šesta pa je Iran, kjer 61 odstotkov vprašanih nasprotuje politiki ZDA, medtem ko politiko ZDA podpira 12 odstotkov vprašanih. Peta država je Egipt, kjer so se odnosi z ZDA po padcu Mubaraka leta 2011 poslabšali. Četrta država je Libanon, država med Sirijo in Izraelom, kjer se prepletajo vplivi arabskih držav, Izraela in ZDA. Tretja na seznamu je Alžirija, v kateri ima dve tretjini vprašanih zelo negativno mnenje o ZDA, druga pa Palestina, zoper katero je v OZN pri določanju statusa opazovalke glasovalo samo osem držav, med njimi tudi ZDA. Država, v kateri največji del prebivalstva na svetu sovraži ZDA, pa tudi tokrat ostaja Pakistan, kjer 79 odstotkov prebivalstva ne odobrava ameriške politike v svetu.

Poleg objektivnih napak ameriške politike nekateri raziskovalci pri analizi negativnih ocen ZDA poudarjajo tudi dejstvo, da so ZDA zaradi svoje vloge v svetu v številnih državah sveta kot vplivna in pomembna država 'prvega sveta' zelo pogosto napačno predstavljene kot krivec za številne probleme v državah tretjega sveta, čeprav so razlogi za slabo stanje tudi v samih do ZDA kritičnih državah. Kljub temu pa je nesporno, da je bilo ameriško vodstvo v svetovnih razmerah ob koncu četrtega leta mandata Baracka Obame slabše kot kadarkoli v času prvega mandata, kar bi lahko bistveno otežilo delo novega ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja. Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da Slovenija, kljub načeloma zelo dobrim odnosom z ZDA, ostaja v skupini držav v Evropi, ki najbolj kritično ocenjujejo politiko ZDA.

Če v Evropi politiko ZDA najbolje ocenjujejo oziroma na Kosovu (87 odstotkov), v Albaniji (80 odstotkov), Veliki Britaniji (69 odstotkov), Irski (67 odstotkov), Nizozemski (60 odstotkov), Italiji (51 odstotkov), Švici (49 odstotkov) in Finski (48 odstotkov), potem je v zadnjih osmih državah v Evropi, ki najmanj zagreto odobravajo ameriško politiko, vrstni red naslednji: Slovenija (26 odstotkov), Grčija (24 odstotkov), Malta (21 odstotkov), Srbija (20 odstotkov), Belorusija (20 odstotkov), Hrvaška (20 odstotkov), Islandija (17 odstotkov) in Rusija (13 odstotkov).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.