|  Politika

V državnem zboru novi poslanci

Čestitke novim poslancem

Čestitke novim poslancem
© RTV SLO

Na prvi seji DZ po oblikovanju nove vlade se obetajoso imenovali tudi nove poslance. V poslanske klopi se je že vrnilo pet prejšnjih ministrov, namesto dveh pa bosta poslanski mandat prevzela njuna nadomestna poslanca. V DZ zaradi odhoda poslancev v novo vladno ekipo prihajajo tudi novi obrazi. Mandatno-volilna komisija DZ je njihove funkcije že potrdila.

Med poslance so se že vrnili prejšnji ministri Andrej Vizjak (SDS), Vinko Gorenak (SDS), Zvonko Černač (SDS), Ljudmila Novak (NSi) in Franc Bogovič (SLS). Prejšnji premier Janez Janša in nekdanji gospodarski minister Radovan Žerjav sta se poslanski funkciji odrekla, tako bosta za preostanek mandatne dobe poslanca postala Robert Hrovat (SDS) in Jasmina Opec (SLS), ki sta Janšo in Žerjava nadomeščala tudi v času njunega delovanja v vladi.

DZ je potrdil tudi nadomestne poslance, ki v poslanske klopi prihajajo namesto novih ministrov. Gregorja Viranta bo nadomestil Marko Pavlišič (DL), Romana Jakiča Aleksandra Osterman (PS), Stanka Stepišnika Peter Oder (PS), Tino Komel Aljoša Jerič (PS), Dejana Židana pa Branko Smodiš (SD).

Omenjeni ministri so v DZ prisegli prejšnji teden, predsednica vlade Alenka Bratušek pa bo na današnji prvi dan marčnega zasedanja DZ prvič odgovarjala na poslanska vprašanja. Ker je ministrska ekipa nova, poleg tega pa so v poslanski skupini SDS vnaprej napovedali, da tokrat ne bodo zastavljali poslanskih vprašanj, je pričakovati, da bo ta točka krajša kot običajno. Tako bodo poslanci že danes opravili tudi prve obravnave predlogov novel zakona o voznikih, zakona o cestah in zakona o motornih vozilih. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.