, 18:30  |  Svet

Slovensko sodstvo med najslabšimi v EU

EU: Slovenija med državami s težavami v pravosodju

Za šest držav članic EU so ugotovili, da imajo težave glede trajanja sodnih postopkov in organizacije sodstva - ob Sloveniji to velja še za Bolgarijo, Italijo, Latvijo, Poljsko in Slovaško.

Za šest držav članic EU so ugotovili, da imajo težave glede trajanja sodnih postopkov in organizacije sodstva - ob Sloveniji to velja še za Bolgarijo, Italijo, Latvijo, Poljsko in Slovaško.
© Tomaž Lavrič

Slovenija je bila leta 2012 med šestimi članicami EU, ki imajo težave na področju pravosodja, zlasti glede trajanja sodnih postopkov in organizacije sodstva. Kot so še sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je Evropska komisija sicer danes predstavila pregled stanja med članicami na področju pravosodja. Gre za "novo primerjalno orodje" za spodbujanje neodvisnih, kvalitetnih in učinkovitih pravosodnih sistemov v Evropski uniji, so danes sporočili iz Bruslja. Pregled ponuja primerljive podatke o delovanju pravosodnih sistemov v vseh 27 državah članicah EU.

Podatki se sicer nanašajo še na leto 2010. Zbrani so bili s strani Sveta Evrope ter tako še ne upoštevajo učinkov številnih reformnih procesov, ki jih države članice na tem področju izvajajo po letu 2010, pojasnjujejo. Kot ugotavljajo v Bruslju, se trajanje sodnih postopkov med državami članicami EU zelo razlikuje. Tretjina članic beleži dvakrat daljše postopke kot večina članic. Za šest držav članic EU so ugotovili, da imajo težave glede trajanja sodnih postopkov in organizacije sodstva - ob Sloveniji to velja še za Bolgarijo, Italijo, Latvijo, Poljsko in Slovaško.

Evropska komisija poudarja, da postaja izboljševanje kakovosti, neodvisnosti in učinkovitosti pravosodnih sistemov del procesa usklajevanja gospodarskih politik EU v okviru evropskega semestra. Tudi zato se prvi tovrstni pregled stanja na področju pravosodja EU v letošnjem letu osredotoča na dejavnike pravosodnega sistema, ki prispevajo k izboljšanju ozračja za poslovanje in naložbe. Zlasti obravnava kazalnike učinkovitosti v civilnih in gospodarskih zadevah, ki so pomembni za reševanje gospodarskih sporov. Prav tako zajema upravna sodišča, saj imajo v poslovnem okolju pomembno vlogo, na primer v zvezi z izdajanjem dovoljenj ali pri sporih z davčno upravo ali nacionalnimi regulativnimi organi. Pomanjkljivosti v delovanju pravosodja pa ni problematično le za državo članico, pač pa tudi za delovanje notranjega trga in izvajanje evropske zakonodaje, opozarja Evropska komisija.

V pregled so sicer vključeni tudi rezultati raziskave javnega mnenja o neodvisnosti nacionalnih pravosodnih sistemov. Več držav članic je med desetimi državami na svetu, ki veljajo za tiste z najbolj neodvisnim pravosodjem, po drugi strani pa je stopnja neodvisnosti pravosodja po mnenju podjetij in končnih uporabnikov pravosodnih sistemov v nekaterih državah članicah nizka, ugotavljajo v Bruslju. V vrhu med 27 članicami EU so Finska, Nizozemska, Irska, Nemčija in Švedska, ki so tudi med prvimi desetimi državami na svetu, v katerih je Svetovni gospodarski forum meril zaupanje javnosti v neodvisnost sodišč. Slovenija je na 20. mestu v EU, za Italijo, a pred Madžarsko in Češko. Med državami sveta je na 70. mestu.

Sicer pa državljani najmanj zaupajo v neodvisnost sodišč na Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji, ki so na repu seznama med članicami EU. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.