, 18:40  |  Politika

Demokracija po diktatu Karla Erjavca

Svetniki DeSUS razrešili predsednico sveta stranke Vesel Valentinčičevo

Erjavec: Zadnjič je bila gotovo pomota.

Erjavec: "Zadnjič je bila gotovo pomota."
© Denis Sarkić

Svet stranke DeSUS je na današnji seji s 35 glasovi za in 20 proti razrešil predsednico sveta Meto Vesel Valentinčič. Kot je ob robu seje povedala Vesel Valentinčičeva, tega ne jemlje kot osebni poraz. Meni pa, da je to začetek konca predsednika stranke Karla Erjavca. Takšna ocena je po besedah Erjavca samo dokaz, da je "nemogoče sodelovati z njo". Svetniki in svetnice DeSUS so odločili, da sedanja predsednica ne bi mogla tvorno sodelovati v vodstvu stranke glede na to, da njen program na kongresu ni dobil podpore, je o izidu glasovanja povedal Erjavec.

Glede glasovanja pred tedni, na katerem je bila Vesel Valentinčičeva izvoljena za predsednico sveta, pa je dejal: "Zadnjič je bila gotovo pomota." Kot je dejal, se mu zdi nedemokratično, da se nekdo, ki je na kongresu izgubil boj za predsedniško funkcijo v stranki, potem poteguje za druge pomembne funkcije. "Vodenje stranke zahteva ekipo in v ekipo mora predsednik stranke zaupati," je pojasnil. Sodeč po izidu glasovanja torej stranka ni enotna, toda Erjavec poudarja, da na terenu uživa podporo. Ni pa pričakovati, da bodo vsi svetniki glasovali za predloge predsednika, je dejal in poudaril, da rezultat kaže, da so demokratična stranka. Izpostavil je namreč, da je bila Vesel Valentinčičeva demokratično izvoljena in demokratično razrešena.

Od četrtka naprej bo tako Erjavec, kot je napovedal, spet imel polna pooblastila, ki jih je zamrznil, ko je bila Vesel Valentinčičeva izvoljena za predsednico sveta stranke. Vesel Valentinčičeva pa je ocenila, da je zaskrbljujoče, da so lahko svetniki v treh tednih le na podlagi obljub in ponujenih ugodnosti spremenili svoje stališče. Kot je dejala, je zmagalo precej "nasilno" stališče "tako ali nič", ki so ga zagovarjali tudi poslanci. Po prepričanju Vesel Valentinčičeve pa zgodba s tem ni končana. Kot je dejala, danes ni zmagal nihče, glasovanje o njeni razrešitvi pa je po njenih besedah "začetek konca" predsednika stranke Karla Erjavca. Meni namreč, da današnje dogajanje ne bo šlo mimo brez hudih pretresov v stranki, kar pa ne za DeSUS ne za Erjavca ni dobro.

Napovedala je, da se bodo v okviru ljubljanskega odbora stranke, ki ga vodi, odločili, kako naprej. "Zdi se mi, da bom svoj prosti čas zelo težko dajala skupini ljudi, ki nima pojma o tem, kaj je demokratično," je med drugim dejala Vesel Valentinčičeva. O morebitnih ponudbah za članstvo iz drugih strank ni želela govoriti. Prej ali slej pa se bo po njenih besedah oblikovala "dejansko socialna stranka". Po besedah Erjavca o njeni izključitvi iz DeSUS ne razmišljajo. Računa, da bo Vesel Valentinčičeva delovala v smeri priprav na lokalne volitve v Ljubljani. "Če ne bo, potem so bili moji občutki povsem pravilni," je dodal Erjavec.

Svet DeSUS sicer še zaseda, verjetno pa bo že danes glasoval o novem predsedniku. Eden od favoritov za naslednika Vesel Valentinčičeve naj bi bil Marjan Malek iz podravskega pokrajinskega odbora DeSUS. Razrešitev Vesel Valentinčičeve je svetu DeSUS predlagal izvršni odbor stranke. Erjavec, ki je po njeni izvolitvi zamrznil predsedniški položaj v stranki, je zaradi neenotnosti v stranki v primeru, da bi ostala na svojem položaju, zagrozil celo z odhodom iz stranke. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.