, 19:00  |  Ekonomija

Ciprski protesti: "EU in trojka davita ljudi"

Ciprska centralna banka pred četrtkovim ponovnim odprtjem bank uvedla nekatere rigorozne ukrepe

Ciprska centralna banka je pred vnovičnim odprtjem bank, predvidenim za četrtek, uvedla omejitev iznosa gotovine iz države, omejila nakupe s kreditnimi karticami ter prepovedala unovčevanje čekov. V Nikoziji se je zaradi ostrih ukrepov zbrala glasna množica protestnikov, ki so vzklikali jezna gesla proti EU, Mednarodni inštitut za finance iz Washingtona pa je posvaril pred tem, da bi Ciper postal vzorčen primer.

Uredba, ki bo sprva veljala teden dni, omejuje iznos gotovine iz države na največ 3.000 evrov ter omejuje nakupe s kreditnimi in debetnimi karticami v tujini na največ 5.000 evrov na mesec. Ukrep poleg tega prepoveduje možnost predčasne prekinitve vezanih vlog, študenti, ki študirajo v tujini, pa bodo lahko vsake tri mesece prejeli do 10.000 evrov za življenjske stroške. Podjetja bodo morala v dveh tednih prijaviti vse prihodke od izvoza, Ciprčani, ki bodo prodali nepremičnine, pa bodo morali v dveh mesecih kupnino od prodaje položiti na ciprski bančni račun, s čimer želijo preprečiti prenos sredstev na račune v tujini.

Ciprska centralna banka je zgoraj navedene ukrepe uvedla pred četrtkovim ponovnim odprtjem bank, ki so v strahu pred odlivom kapitala v tujino zaprte že več kot deset dni. Ciper je v ponedeljek dosegel dogovor z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Ta predvideva prestrukturiranje oz. zaprtje dveh največjih bank, Bank of Cyprus in Laika, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev. V Nikoziji se je danes zbrala glasna množica protestnikov, ki so protestirali proti načinu reševanja ciprskega bančnega sektorja, zaradi katerega bo več tisoč ljudi ostalo brez dela. Na protestnem shodu na ulicah Nikozije se je zbralo okoli 1500 ljudi. Proteste je pripravila opozicijska komunistična stranka Akel.

Protestniki so nosili ciprske in komunistične zastave, ob dvignjenih pestih pa so vzklikali jezna gesla proti trojki, Evropski uniji, Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu, ki v zameno za več milijardno pomoč zahteva stroge ukrepe. Protestniki so glasno vzklikali gesla, kot so "Ne trojki", "Ne brezposelnosti", "Memorandum ne rešuje, pač pa uničuje", "Da dostojanstvu in razvoju", "Trojka s Cipra," ter "EU in trojka davita ljudi".

V Bruslju in Berlinu so se danes posredno odzvali na nedavno izjavo novega šefa evroobmočja Jeroena Dijsselbloema, da bi lahko bil model reševanja Cipra primer reševanja tudi za druge morebitne države v težavah. Mednarodni inštitut za finance iz Washingtona pa je posvaril pred tem, da bi Ciper postal vzorčen primer. Tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Simon O'Connor je tako danes v Bruslju poudaril, da se kriza v Grčiji ni začela v bančnem sektorju, kot se je to zgodilo na Cipru. Zatrdil je tudi, da v primeru Grčije ne bo podobne odločitve, kot je bila za Ciper. Zagotovil je tudi, da so bili v Grčiji med procesom stabilizacije bančnega sektorja vsi prihranki dostopni, to pa bo veljalo tudi v prihodnje.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, Steffen Seibert pa je danes v Berlinu poudaril, da je model reševanje Cipra "enkraten primer", saj gre po njegovih besedah za rešitev po meri, s katero naj bi rešili posamične težave Cipra. "Avtomatičen prenos načina reševanja z ene države na drugo državo v Evropi ne deluje," je še dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke. Dijsselbloem je namreč nedavno izjavil, da bi se lahko ciprski model, kjer bodo nekateri varčevalci primorani sodelovati pri reševanju ciprskih bank, v prihodnje uporabljal tudi za druge države z evrom, ki bodo v težavah. Kasneje je stopil korak nazaj in poskušal popraviti svojo izjavo. Zagotovil je, da je ciprski primer poseben.

Mednarodni inštitut za finance (IIF) iz Washingtona, ki predstavlja več kot 400 vodilnih bank sveta, pa je posvaril pred tem, da bi Ciper postal vzorčni model. "Vlagateljem zelo svetujemo, da spremljajo razplet glede Cipra... zlasti z ozirom na reševanje prihodnjih težav," je v poročilu o reševanju Cipra zapisal omenjeni inštitut, ki je bil zelo vpet v reševanje zadolžene Grčije. Ciprski model je IIF opredelil kot "zelo očiten odmik od strategije v primerjavi z drugimi krizami v evroobmočju". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.