, 11:40  |  Kultura

Protestni izstopi iz PEN-a zaradi izključitve Janeza Janše

Andrej Capuder je zaradi izključitve Janše prvi protestno izstopil iz PEN-a

Nekdanji kulturni minister Andrej Capuder slovenskemu PEN-u očita 'servilnost'.

Nekdanji kulturni minister Andrej Capuder slovenskemu PEN-u očita 'servilnost'.
© Denis Sarkić

Literat, esejist, prevajalec in nekdanji minister za kulturo Andrej Capuder je po tem, ko je upravni odbor Slovenskega centra PEN pritrdil stališču častnega razsodišča centra, da nekdanji premier Janez Janša ne more več biti njihov član, v sredo tudi sam izstopil iz centra. V izstopni izjavi je Capuder pojasnil, da se je za izstop iz Slovenskega centra PEN odločil v ugovor "servilni potezi Slovenskega PEN, ki je bila izglasovana v najožjem krogu, v soglasju z zdajšnjo politično klimo, kjer sta na kocki čast in svoboda slovenskega naroda". Dodal je, da izstopa iz "druščine, ki je tako očitno poteptala svojo ustanovno listino" in pozval vse tiste, ki se z njim strinjajo, naj storijo enako.

Capuder je spomnil še, da je Slovenski center PEN iz svojih vrst izključil Janšo, "nekdanjega prvoborca za slovensko samostojnost v letih 1990 in 1991 in predsednika vlade, ki je Slovenijo v letu 2008 popeljala na čelo Evropske zveze". Upravni odbor je o izključitvi Janše iz Slovenskega centra PEN odločal na seji 25. marca. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je odločitev sprejel po temeljiti obravnavi poročila častnega razsodišča, ki je na pobudo 21 članov Slovenskega centra PEN presojalo o vprašanju, ali je Janša glede na njegova zapisana ali izrečena stališča, ki so v nasprotju s temeljno listino Mednarodnega PEN, še lahko član Slovenskega centra PEN.

Po mnenju upravnega odbora ravnanje nekdanjega premiera in predsednika SDS v zadnjem obdobju ni bilo v skladu z načelom, da PEN in vsi njegovi člani vedno branijo svobodo tiska in nasprotujejo sleherni obliki cenzure. Zato se je upravni odbor odločil, da njegovo članstvo v Slovenskem centru PEN preneha. Kot razloge za izključitev je upravni odbor med drugim navedel številna zapisana stališča nekdanjega premiera in predsednika SDS v glasilu SDS in drugih medijih, ki so tej stranki blizu, njegove izjave in zapise v zvezi s slovenskimi mediji ter njegove izjave o udeležencih uličnih protestov v zadnjih mesecih.

Poleg Andreja Capudra so se za izstop iz Slovenskega centra PEN odločili še ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, ki je izključitev Janše označil za politizacijo, Tone Kuntner in Alenka Puhar. Stres je v svoji izstopni izjavi zapisal, da je izključitev Janše po njegovi oceni in globokem prepričanju politizacija, ki je v nasprotju z ustanovnimi načeli PEN. Ker bi njegovo nadaljnje članstvo v Slovenskem centru PEN lahko pomenilo, da se s tem strinja, je nepreklicno izstopil. Po poročanju spletnega portala Delo.si sta iz Slovenskega centra PEN protestno izstopila še pesnik Tone Kuntner ter novinarka, prevajalka in esejistka Alenka Puhar. Ob tem navajajo tudi pismo, ki ga je pisatelj Drago Jančar naslovil na upravni odbor Slovenskega centra PEN. V njem odbor sprašuje, ali so ob izključitvi Janše pretehtali dejstvo, da sta Kuntner in Puharjeva izstopila že zaradi odločitve častnega razsodišča. Jančar je za Delo sicer povedal, je bilo ugovorov zoper Janševo izključitev več, le da so bili večinoma interne narave.

Podpredsednik Slovenskega centra PEN Tone Peršak ni želel komentirati odstopov in je poudaril, da se ne bodo odzivali na vsak komentar, ker ne želijo razplamtevati javnih polemik. "Nekateri člani odločitev podpirajo in se jim zdi prav, drugi ne," je opisal vzdušje v društvu. Odločitev je sprejel upravni odbor društva in z njo sledil stališču častnega razsodišča PEN. Ker pa je najvišji organ društva občni zbor, se lahko nanj naslovi pritožbo zoper odločitev upravnega odbora, je pojasnil Peršak. Peršak je na vprašanje glede nekonkretnosti očitkov Janši dejal, da "namen sporočila ni zaporedno navajanje zapisov s Twitterja ali izjav z novinarskih konferenc". Sam med drugim kot sporno ocenjuje, da nekdo člane društva obsodi kot "udbovce" in "oznovce", pri čemer je bil sam več kot 20 let v istem društvu ter "ga to doslej ni motilo". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.