, 17:15  |  Svet

Na Cipru uspelo, bo zato še kje v EU?

Banke na Cipru ponovno odprte, Ciprčani razumljivo jezni

Banke na Cipru so danes ponovno odprle vrata. V Nikoziji so številni ljudje nestrpno čakali pred vrati bank, napovedanega prevelikega navala pa zaradi opozoril v medijih vseeno ni bilo. Banke na Cipru so bile zaprte od 16. marca, ljudje pa so denar lahko dvigovali le na bankomatih. Policija v Nikoziji je že od ranih jutranjih ur spremljala dogajanje pred bankami, kjer za varnost skrbijo tudi zasebne varnostne službe. Ljudje v vrstah čakajo mirno in zaenkrat do kakih izgredov, česar so se na Cipru bali, ni prišlo. Tudi gneča pred poslovalnicami se je že zmanjšala.

Ob odprtju poslovalnic so v Bank of Cyprus stranke pozivali k potrpljenju. Mirili so jih tudi s pojasnili, da bodo poslovalnice danes odprte cel dan in da panika pred okenci ni potrebna. "Poskušali bomo storiti vse, da izvedemo vaše transakcije," je dejal vodja glavne poslovalnice banke v Nikoziji, Dimitris Antoniu. Druga največja ciprska banka, Laiki, je imela ob odprtju sicer nekaj zamude. Odprli so jo šele, ko so odpravili težave z računalniškim sistemom, so sporočili iz te ustanove, ki jo sicer v skladu z dogovorom Cipra z evroskupino čaka likvidacija. Tudi iz banke Laiki pa ne poročajo, da bi prišlo do kakega posebnega razburjenja med čakajočimi komitenti. Takšen odnos Ciprčanov v napetih trenutkih je zato pohvalil tudi ciprski predsednik Nikos Anastasiades. "Rad bi se zahvalil Ciprčanom za njihovo zrelost in zbranost v poslih s ciprskimi bankami," je zapisal na Twitterju.

Ciprska centralna banka je sicer pred vnovičnim odprtjem bank v sredo uvedla omejitev iznosa gotovine iz države, omejila nakupe s kreditnimi karticami ter prepovedala unovčevanje čekov, da ne bi prišlo do paničnega dvigovanja denarja z bank. Uredba, ki bo sprva veljala teden dni, omejuje iznos gotovine iz države na največ 3.000 evrov ter omejuje nakupe s kreditnimi in debetnimi karticami v tujini na največ 5.000 evrov na mesec. Ukrep poleg tega prepoveduje možnost predčasne prekinitve vezanih vlog, študenti, ki študirajo v tujini, pa bodo lahko vsake tri mesece prejeli do 10.000 evrov za življenjske stroške. Posameznik bo lahko na dan dvignil 300 evrov gotovine.

Podjetja bodo morala v dveh tednih prijaviti vse prihodke od izvoza, Ciprčani, ki bodo prodali nepremičnine, pa bodo morali v dveh mesecih kupnino od prodaje položiti na ciprski bančni račun, s čimer želijo preprečiti prenos sredstev na račune v tujini. Na dogajanje na Cipru se je danes odzval tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki je poudaril, da razume jezo Ciprčanov, a da se bo ta sčasoma razkadila. V težkih časih "iščeš nekoga, na katerega lahko preneseš svojo jezo", je dejal Schäuble v pogovoru za radio SWR2. "To bo minilo. Ta jeza je seveda popolnoma neutemeljena," je še poudaril, ko so ga vprašali o besu, ki ga v Nemčijo, EU in Mednarodni denarni sklad v zadnjih tednih usmerjajo Ciprčani. Schäuble je pogoje rešilnega paketa označil kot poštene. Postavil pa se je tudi v bran šefu evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu, ki je bil deležen številnih ostrih kritik zaradi izjave, da bi lahko Ciper služil kot model za reševanje krize tudi v kateri od drugih držav.

"Ciper je poseben primer, to vsi vedo," je dejal Schäuble in ocenil, da je bil Dijsselbloem narobe razumljen. Po njegovem mnenju je vodja evroskupine le ponovil tisto, kar je jasno že od začetka finančne krize. "Če dolžnik ne more plačati in imate visoke terjatve, lahko izgubite denar," je poudaril nemški finančni minister. Ciper je dogovor z Evropsko unijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) o finančni pomoči v višini deset milijard evrov dosegel v ponedeljek. Dogovor predvideva prestrukturiranje oz. zaprtje dveh največjih bank, Bank of Cyprus in Laiki, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev.

Na Cipru sicer preučujejo, koliko denarja je odteklo z otoka pred sklenitvijo tega dogovora oz. zaprtjem bank in ali je prišlo do zlorabe informacij. Kot je danes objavila Evropska centralna banka (ECB), so gospodinjstva in podjetja z bančnih računov na Cipru februarja dvignila milijardo evrov. Obseg zasebnih bančnih vlog na otoku se je s tem v primerjavi z januarjem znižal za 2,1 odstotka na 46,4 milijarde evrov. Podatki sicer ne zajemajo bančnih vlog ciprske države in medbančnih depozitov, nakazujejo pa na krepitev zaskrbljenosti varčevalcev na otoku v času dogovarjanja Nikozije in mednarodnih posojilodajalcev o finančni pomoči Cipru. Sicer so podatki ECB na primer pokazali še, da se je februarja vrednost depozitov v Grčiji zvišala za dva odstotka, v Italiji za 1,3 odstotka, v Španiji pa za 0,1 odstotka. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.